Clubkadercoach Janita Kist aan het werk
Clubkadercoach Janita Kist aan het werk Foto: Hilda Knol

Clubkadercoach Janita Kist begeleidt jeugdtrainers

· leestijd 1 minuut Sport

STEENWIJK – Janita Kist uit Giethoorn is clubkadercoach vanuit Sportservice Zwolle. Zij ondersteunt jeugdtrainers van sportverenigingen in de hele gemeente Steenwijkerland. Vanaf 7 december gaan enkele jeugdtrainers een cursus trainersbegeleiding volgen.

Op een donderdagmiddag zit Janita op de tribune van de sporthal in de Waterwijck in Steenwijk met haar mobiel in de hand. Een buitenstaander zou denken dat ze aan het WhatsAppen is, maar schijn bedriegt. Ze volgt ingespannen de verrichtingen van Daniëlle, die een meisjesteam van volleybalvereniging Steevast traint. Janita ziet hoe het clubje meiden vrolijk door elkaar heen rent en over de matten buitelt. Af en toe maakt Janita aantekeningen in haar mobiel. “Ik begeleid jeugdtrainers op didactisch en pedagogisch niveau en geef ze handvaten, zodat ze met meer plezier en training kunnen geven,” legt ze uit. Tot nu toe hebben negen verenigingen al Janita’s hulp ingeroepen. Naast Steevast, zijn dat onder andere Zwemvereniging Steenwijk’34, trainingsgroep Survival Vollenhove en voetbalvereniging FC Oldemarkt. Vijf andere verenigingen staan op de wachtlijst. Daar gaat de clubkadercoach vanaf januari aan de slag.

Tips en tricks

Volgens Janita hebben sommige jeugdtrainers genoeg aan een paar tips en tricks. Voor anderen maakt zij een uitgebreid plan van aanpak. “Ik leer ze wat zij als trainer voor de kinderen kunnen betekenen en hoe ze met bijvoorbeeld faalangst en pestgedrag om kunnen gaan,” geeft de Gieterse als voorbeelden. Om structuur aan te brengen heeft ze weer andere tips. “Zet alles van te voren klaar, zeg in een praatje duidelijk wat je wilt gaan doen en voer het ook zo uit. Dat geeft rust, plezier, inspiratie en veiligheid voor de kinderen. Deze aanpak zorgt er ook voor dat de jonge sporters meer sportplezier gaan ervaren en biedt het hen ruimte om beter te presteren. Je ziet al gauw verschil, de jeugdtrainers groeien in hun rol en staan wat gemakkelijker voor de groep.”

Cursus Clubkadercoach

Janita streeft er naar dat de verenigingen op den duur zelf de begeleiding van hun jeugdtrainers op zich gaan nemen en een interne clubkadercoach aanstellen. Om hen daarop goed voor te bereiden, biedt Sportservice Zwolle vanaf 7 december de Clubkadercoach Cursus aan. In totaal bestaat deze cursus uit drie online avonden en een praktijkochtend op zaterdag in de sporthal van de Waterwijck. De cursus wordt verzorgd door NOC*NSF. Joyce van Binsbergen is de cursusleidster.

Als de training van Steevast is afgelopen, loopt Janita naar jeugdtrainster Daniëlle toe om haar bevindingen met haar te bespreken. “Ik kan veel leren van Janita, vooral op pedagogisch vlak. Ik wil niet alleen training geven, maar ook leren wat ik kan doen zodat de trainingen minder chaotisch worden,” zegt Daniëlle met een grote lach op haar gezicht. Sportverenigingen die ook begeleiding voor hun jeugdtrainers willen, kunnen Janita mailen: j.kist@sportservicezwolle.nl.