Vlnr: Jannie Otten, Wolter Otten, Arthur Scholtmeijer en Erick de Jager
Vlnr: Jannie Otten, Wolter Otten, Arthur Scholtmeijer en Erick de Jager Foto: Hilda Knol

Bewoners willen geen zonnepark bij Eesveen: ‘We hebben de slag gewonnen, maar de oorlog nog niet’

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

EESVEEN –De gemeenteraad heeft unaniem besloten dat er geen zonnepark bij Eesveen komt. Toch zijn meerdere bewoners in Eesveen en het landgoed De Woldberg er nog niet gerust op. Enkele bewoners willen graag hun zorgen delen. “We hebben een slag gewonnen, maar de oorlog nog niet.” 

Wolter en Jannie Otten wonen aan de Eesveenseweg. Pal tegenover hun woning tussen de Eesveenseweg en De Wulpen zou GroenLeven een zonnepark willen bouwen. Hoewel de gemeenteraad van Steenwijkerland unaniem heeft besloten dat ze daarvoor geen toestemming geeft, is het echtpaar nog niet overtuigd dat het zonnepark definitief van de baan is. Ook Erick de Jager en Arthur Scholtmeijer, die op landgoed De Woldberg wonen, maken zich nog zorgen. Beiden zijn er nog niet gerust op dat ze hun mooie uitzicht op de weilanden kunnen behouden.

Politieke markt
Erick vertelt dat hij vorige week dinsdag 18 januari de politieke markt van de gemeente Steenwijkerland heeft bezocht. “Ik heb er voor gepleit dat een externe partij het draagvlak voor een zonnepark zou moeten beoordelen en niet de initiatiefnemer GroenLeven of de gemeente.” Hij vermoedt namelijk dat GroenLeven zal blijven proberen om draagvlak te creëren voor een zonnepark. Ook kan het bedrijf nog naar de rechter stappen om het besluit van de gemeenteraad aan te vechten. “Het voelt alsof GroenLeven een tweede kans krijgt,” zegt Erick.

Arthur herinnert zich nog goed hoe GroenLeven te werk ging bij het onderzoeken van het draagvlak. “Ze hebben sommige omwonenden 500 euro geboden en Dorpsbelang gevraagd om door hen te betalen voor de omgeving te bestemmen.” Wolter zegt dat ze daarvoor niet bij hem zijn geweest. “Maar voor nog geen miljoen wil ik een zonnepark voor mijn deur,” zegt hij strijdvaardig. Zijn vrouw Jannie valt hem bij. “Eesveen is zwaar genoeg belast door de gaswinning en de drukke weg die door het dorp loopt, terwijl ons dorp wel de poort naar de Kolonie van Weldadigheid is.”

Geen draagvlak
Volgens Erick heeft GroenLeven vorig jaar na haar onderzoek naar de gemeente gecommuniceerd dat er voldoende draagvlak is voor een zonnepark. In een petitie heeft Arthur daarna duidelijk aangegeven dat er in Eesveen juist absoluut geen draagvlak is voor een zonnepark. “Vrijwel alle omwonenden hebben de petitie ondertekend, die luidde: ‘Geachte gemeente Steenwijkerland, lk heb vernomen dat er plannen zijn om een zonnepark te bouwen tussen de Eesveenseweg en De Wulpen bij Eesveen. lk wil dit niet en ik verzoek de gemeente Steenwijkerland daarom geen vergunning te geven voor de bouw van dit zonnepark’,” leest hij voor. Arthur benadrukt daarbij dat hij de landeigenaar wel het geld gunt dat hij voor een zonnepark zou kunnen beuren. Ook weet hij dat een waterstoffabriek wel belang heeft bij de komst van het park.

Het viertal blijft de ontwikkelingen op de voet volgen. “We hebben een slag gewonnen, maar de oorlog nog niet gewonnen,” vat Arthur samen. De vier bewoners zijn vastbesloten. “Wij houden onze poot stijf, het mag niet zo zijn dat het grote geld de langste adem heeft,” vat Erick samen.

Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasje Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 3 uur geleden
Afbeelding
Met vijf foto's: Plugin - Plugout Sessie in Café Gelderingen: Blues- en rockband Van Lunteren excelleert Cultuur 26 mrt, 17:54
Afbeelding
Bekijk hier het volledige programma van Sail Kampen 2024 Algemeen 26 mrt, 17:10
Afbeelding
Bekijk hier het volledige programma van Sail Kampen 2024 Partnerbijdrages 26 mrt, 17:10