Kleine windmolens
Kleine windmolens Foto: Aangeleverd

Raad neemt voorstel Kleine Windmolens aan

Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Een van de onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad op 25 januari was het ‘Beleidskader voor Kleine Windmolens in de gemeente Steenwijkerland’. Het voorstel is met een kleine meerderheid aangenomen. 

Het CPB heeft het initiatief genomen om een motie in te dienen met het verzoek aan het College met beleid te komen om het plaatsen van kleine windmolens mogelijk te maken zodat bedrijven duurzame energie kunnen produceren voor eigen gebruik. Deze motie heeft de partij op 26 mei 2020 ingediend samen met de fracties van CDA en BGL. Bij de stemming kreeg de motie ook de steun van de CU, GL en D66 waarmee deze met 18 stemmen voor en 9 tegen is aangenomen.

Het College is hiermee aan het werk gegaan en heeft een voorstel gedaan waarmee het voor (agrarische)ondernemers in het buitengebied mogelijk wordt om een kleine windmolen met een maximale ashoogte van max. 20 meter te plaatsen ten behoeve van eigen energieopwekking. Hiermee krijgen deze bedrijven een kans om energieneutraal te worden en dat wil de CPB van harte ondersteunen.

Kleine meerderheid
Dit agendapunt stond ook al op de agenda van 21 december maar toen een amendement van de CU in stemming werd gebracht werd, staakten de stemmen met 13 voor en 13 tegen vanwege een niet voltallige vergadering. De Gemeentewet schrijft dan voor dat het onderwerp in de volgende vergadering opnieuw in stemming gebracht dient te worden. En ook op 25 januari werd het tijdens de stemming nog spannend, maar met de kleinst mogelijke meerderheid - 14 voor en 13 tegen - werd dit beleidskader toch aangenomen en daar is de CPB blij mee.

Bestuurslid Ineke Kroese bekijkt een proef
Diplomarijden bij STAPS: alle 21 ruiters leggen dressuurproef succesvol af Sport 3 uur geleden
Wethouder Marcel Scheringa (rechts) en raadslid Roland Logtmeijer
Steenwijkerland wil flesjes en blikjes uit afval redden: gemeente plaatst 'doneerringen' Steenwijkerland 3 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 17 uur geleden
Wie is er bang voor Virginia Woolf
Met twee video's: Komische Insta-typetjes van Merijn Scholten in De Meenthe Cultuur 19 uur geleden
Frans van der Velden zet een speler van Vitesse '63 op het verkeerde been
VV Steenwijk Old Stars is kampioen regiocompetitie Sport 19 uur geleden