Afbeelding
Foto: Marion Grit van de Stichting Stolpersteine

Leerlingen van de Clemensschool herdenken Joodse Steenwijkers

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - De Clemensschool besteedt momenteel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Daarbij brachten de leerlingen deze week een bezoek aan de Stolpersteine van de familie Vrieslander in de Gasthuisstraat en andere plekken die herinneren aan de oorlog.

In de Gasthuisstraat liggen bij Bloemisterij Gaal vier Stolpersteine als herinnering aan de familie Vries­lander die hier woonde. Het steentje voor de vader van het gezin, Hijman Pines Vrieslander, is geadopteerd door de Sint Clemensschool uit Steenwijk. Hijman was voorganger en godsdienstleraar van de Joodse Gemeente in Steenwijk. Hij trouwde in 1939 met Carolina Cohen. Ze kregen twee kinderen, Mirjam en Daniël. De hele familie Vrieslander is op 21 mei 1943 omgebracht in vernietigingskamp Sobibor. Daniël was toen 2 jaar oud, Mirjam 3, Carolina 29 en Hijman 30.

Op de eerste dag na de paasvakantie besteedden juf Anki en juf Rika in groep 7/8 van de Clemensschool aandacht aan de Tweede Oorlog. De kinderen luisterden muisstil en vol aandacht naar de opa van juf Anki, die in de klas vertelde hoe het was om een kind van tien jaar te zijn als het oorlog is.

Stolpersteine

Natuurlijk werden de Stolpersteine van de Familie Vrieslander bezocht. Er werden bloemen, steentjes en een gedicht neergelegd. Vervolgens ging de wandeling langs de plaats waar de synagoge stond naar het Gedenkteken voor de Joodse Steenwijkers aan de Gasthuispoort. Hierop zijn plaquettes aangebracht met de namen van de 51 omgebrachte Joodse in­woners van Steenwijk die slachtoffer werden van de nazi’s. Ook hier werden bloemen en steentjes gelegd. De tocht werd besloten bij het oorlogsmonument in Park Rams Woerthe.

Terug in de klas zal nog veel worden nagedacht en nagepraat over de oorlog. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de lesbrief, Margreet, zomaar een meisje uit Steenwijk, die is samengesteld door de Stichting Stolper­steine Steenwijk.

Bij het Joods Monument bij Park Rams Woerthe
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 13 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 27 mrt, 20:26