De drie hoofdrolspelers
De drie hoofdrolspelers Foto: Aangeleverd

Theatergroep Oostzijde speelt Schrijven aan een dode? in Papenstraattheater Zwolle

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE/BELT SCHUTSLOOT - Op 4 mei spelen Richard Jansen uit Belt Schutsloot, Wendi Koster uit Zwolle, Janne IJmker uit Tiendeveen in het Papenstraattheater Zwolle de muziektheatervoorstelling Schrijven aan een dode?, in samenwerking met de organisatie van Theater na de Dam.

Dodelijke gevechten
Engel krijgt na de meidagen van 1940 haar man Egbert weer thuis uit krijgsgevangenschap; hij was als stukrijder betrokken bij de dodelijke gevechten rond de Grebbeberg. Hij is zichzelf niet meer, maar Engel gaat met hem evenwel door met de strijd tegen de overheerser door het verbergen van onderduikers en wapens. Als in de tweede helft van 1950 de Amerikaanse president Truman een WO III aankondigt en er met oud en nieuw carbidschieten plaatsvindt, slaan de stoppen bij Egbert door. Hij belandt in een psychose, waarin zaken rondom de strijd bij de Grebbeberg akelig dichtbij komen.

De jonge Engel (Wendi) en de oudere (Janne) blikt terug op deze roerige periode, die gevolgen had voor de rest van haar leven en dat van haar gezin. Ook staat ze stil bij de andere militairen die waren opgeroepen voor de mobilisatie en de mensen die betrokken waren of zijn bij andere militaire missies.

Eigen geschiedenis
Voor Wendi en Janne is dit een heel persoonlijk verhaal; hun opa (Tiendeveen 1908) belandde, na deelname aan de gevechten bij de Grebbeberg (1940), in 1950 in een psychose, waarvan de weerslag op de familieleden merkbaar is. Dit gegeven is voor hen uitgangspunt. Ook Richard voelt zich gegrepen door de gebeurtenissen en hij zocht tijdens het maakproces passende en soms aangrijpende muziek bij deze voorstelling.

In 1939 werden er 280.000 militairen onder de wapenen geroepen; dat is, op een bevolking van toen nog ruim 8 miljoen, 1 op de 29 inwoner. Uit zo’n beetje elk vijfde huis kwam een soldaat gelopen; iedereen had wel een zoon, broer, neef, vader of echtgenoot die betrokken was. Net als in deze tijd was de spanning over de dreiging van een grote oorlog sterk voelbaar. En nog steeds keren er soldaten met PTSS terug van hun militaire missie; in die zin is dit verhaal universeel voor de getraumatiseerde mens. Het verhaal is niet gemakkelijk, maar wel hoopvol en een ode aan de betrokkenen die vochten en vechten voor vrijheid.Kaarten à 5,- kunt u reserveren via de site van Zwolse Theaters.https://zwolsetheaters.nl/programma/schrijven-aan-een-dode?fbclid=IwAR3EuQnbGRtuBUATqRB7ZV8bDqUQ9sOcujvcmT2OUg7w4W3LJRebDb1qUi4

Als u meer informatie over deze voorstelling wilt: mail of bel met Richard Jansen, theateroostzijde@gmail.com / 06 5343 0307.

Bekijk ook: https://www.youtube.com/watch?v=4a0QnytGc3g  

Janne IJmker en Wendi Koster
Piet Bijker in actie als scheidsrechter bij de jeugd -
Kopduel met scheidsrechter Piet Bijker: 'Nog nooit een wedstrijd hoeven staken' Met vijf foto's 11 uur geleden
Mirjam Remijnse met haar favoriete werk
Expositie Mirjam Remijnse in Infopunt Duurzaam Doen Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
De 17e editie van Wandelfestijn St. Christoffel Steenwijkerwold is op donderdag 9 mei Sport 12 uur geleden