Bezoekers van de informatieavond bekijken de maquette
Bezoekers van de informatieavond bekijken de maquette Foto: Hilda Knol

Inloopavond Nieuwe Vijverhof druk bezocht: ontwikkelaar wil 95 woningen bouwen

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Donderdagavond heeft ontwikkelaar Dalpha Real Estate de eerste plannen gepresenteerd van de nieuwe Vijverhof. Tientallen bewoners, omwonenden, woningzoekenden en andere belangstellenden bekijken de maquette en tekeningen. 

Jan Jonk van Dalpha Real Estate legt aan de bezoekers van de inloopavond uit dat het plan is om na de sloop van de huidige Vijverhof 95 nieuwe woningen te bouwen, waarvan 44 eengezinswoningen en 51 appartementen. De eengezinswoningen worden in twee rijen gebouwd van vier blokken. Daartussen komt een woonerf. Deze gemeenschappelijke ruimte wordt ingericht met veel groen en speelplekken voor kinderen. Aan weerszijden van deze rijen laagbouwwoningen komen parkeerplaatsen. De 51 appartementen komen in twee woonblokken die elk zeven lagen gaan bevatten. Zij krijgen allemaal een balkon met uitzicht op de Karpervijver. Bij de appartementen worden ook parkeerplaatsen gerealiseerd.

Jong en oud

Het is nog niet bekend wat de verhouding koop- en huurwoningen wordt, maar Jonk denkt dat met name koopwoningen gebouwd gaan worden. Ze zijn bedoeld voor starters en mensen die in het complex hun wooncarrière willen afsluiten, dus voor jong en oud. De appartementen worden levensloopbestendig. Het aantal slaapkamers in de eengezinswoningen en appartementen verschilt per woning.

Architect Marijn Schenk vertelt dat hij veel aandacht aan het groen heeft geschonken. “We hebben de bomen geïnventariseerd, waarvan de goede blijven staan. Naar het water toe maken we een groene verbinding en rondom de woningen een groene zone en langs het water komt een publieke route,” legt hij uit. 

Huidige bewoners

Beheerder Andrea Veld benadrukt dat alle ruim vijftig huidige bewoners ingelicht zijn over de plannen en telkens op de hoogte worden gehouden van de nieuwe ontwikkelingen. Zij hebben een bruikleenovereenkomst getekend, waarin een wederzijdse opzegtermijn van 28 dagen staat. Gwenda van Dijk (20) zegt: “Ik weet waar ik aan toe ben, zodat ik op tijd naar een noodadres kan verhuizen.” Op de vraag of ze interesse heeft voor een woning in de nieuwe Vijverhof antwoordt ze: “Als ik er voor in aanmerking kom, zou ik dat zeker wel willen, je moet toch ergens wonen.”

Minder hoog

Piet Sevenhuijsen (87) heeft een aan woning pal naast de Vijverhof aan de Achterslagen. “Ik vind het jammer dat we straks tegen een gebouw aankijken, het groen daarvoor hebben ze weggehaald,” reageert hij. Wel is hij blij dat de appartementen minder hoog worden en het totale aantal woningen lager dan in de vorige twee plannen was bedacht. Een bewoonster van de Oostercluft maakt zich zorgen of ze straks nog wel zicht heeft op het water. “Nu kijken we recht op de Karpervijver en dat wil ik wel graag zo houden,” zegt ze. 

Kans van slagen

Wanneer de sloop en de bouw gaat beginnen kan Jonk nog niet zeggen. “Eerst moet nog de procedure van het bestemmingsplan doorlopen worden,” reageert hij. Op de vraag van een bezoeker of dit plan meer kans maakt dan de vorige twee plannen, knikt hij instemmend. “Vorig jaar zijn we betrokken geraakt bij het project. De positieve grondhouding van de gemeente en de eigenaar maakt dat dit volgens mij een goede kans van slagen heeft.”

De bezoekers kunnen hun vragen en opmerkingen ook stellen op een vragenformulier. Het is ook mogelijk om hierop de interesse voor een woning aan te geven. Tientallen mensen maken daar gebruik van. 

Afbeelding
Afbeelding
Giethoorn Wethouder Bram Harmsma opent de beweegroute
Nieuwe beweegroute in Giethoorn feestelijk geopend Met video 6 uur geleden
Werk van Marijke Binnekamp-de Wit
Expositie 'I'm Every Woman' in Kulturhus in Giethoorn Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 15 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk gisteren
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 24 apr, 11:30
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 24 apr, 09:29