Lena en Charlotte Amesz
Lena en Charlotte Amesz Foto: Hilda Knol

Gezellige drukte op Bloemetjesmarkt in Steenwijk-West

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Op zaterdagmorgen is het gezellig druk op het plein voor de Zuidwester. Voor het eerst sinds twee coronajaren is hier weer een Bloemetjesmarkt. ‘s Middags genieten kinderen van pannenkoeken en kunnen zij zich daarna uitleven in een disco in De Korf. ‘s Ochtends al worden drie bestuursleden van wijkvereniging Steenwijk-West uitgeroepen tot ‘Kei van de Wijk’.

“We hebben aardbeienplantjes uit eigen tuin,” vertellen Lena Amesz en haar dochter Charlotte aan het eind van de ochtend. Net als vijftien andere wijkbewoners hebben zij een kraampje ingericht op het plein voor de Zuidwester. De zaken gaan goed volgens moeder en dochter. “We hebben al twintig plantjes verkocht,” klinkt het tevreden. Lena voegt daar nog aan toe dat de opbrengst van de plantjes, waarvan de prijs varieert van € 75 tot € 3, bestemd wordt als zakcentje voor Charlotte. Met een brede lach op haar gezicht, knikt zij instemmend.

De overburen op de bloemetjesmarkt zijn Denise Maxwell en Saskia de Jong. Hun koopwaar bestaat uit speelgoed, boeken en sieraden. De vriendinnen zijn vrijwilligers in De Korf en vinden het leuk om ook hun tweedehands spullen aan de man en vrouw te brengen. Anderen verkopen cd’s, lp’s, kleding en woningdecoratie. Zo’n dertig kinderen doen dat vanaf een kleedje. 

Swung

De gemeente, Sociaal Werk De Kop, Buurtzorg en de wijkagent zijn ook present op de bloemetjesmarkt. “Maak je bekend in de wijk, dan weten de bewoners bij wie ze wanneer terecht kunnen,” nodigde Stephan Lambeck van de wijkvereniging hen uit. Hij is tevreden over de opkomst. “We hadden plek voor twintig kramen, maar uiteindelijk hebben zestien mensen een kraampje ingericht.” Dat is trouwens zaterdag gratis. Stephan legt uit: “Twee jaar konden we niets doen, maar we kregen wel Koppengeld van de gemeente, wat we met gratis kraampjes terug willen geven aan de wijk, zodat we de swung er weer een beetje inkrijgen.” Dat is aardig gelukt zaterdagochtend. Enkele tientallen wijkbewoners komen langs. Michelle staat net op het punt om te vertrekken. In haar handen houdt ze een hangplantje. “Ik heb mijn moederdagcadeau al binnen,” zegt ze vrolijk. 

Pannenkoeken

Speciaal voor de kinderen is er vrijdag en zaterdagmiddag een disco. Voor aanvang worden zij eerst getrakteerd op pannenkoeken. In de keuken van de Zuidwester zijn daar zaterdagmorgen Gea Kallenkoot en de naar haar vernoemde kleindochter Gea Kallenkoot druk bezig met pannenkoeken bakken. Om 11.30 uur hebben zij al een stapel van dertig van die lekkernijen klaar. “En de vrijwilligers krijgen ook pannenkoeken,” voegt oma Gea toe. “Hartstikke leuk om te doen,” zegt haar kleindochter enthousiast. Zodra ze klaar is met bakken, helpt ze ook nog bij de kinderdisco. 

Drie ‘Keien van de Wijk’

Stephan Lambeck vertelt nog dat ‘s ochtends drie bestuursleden van wijkvereniging Steenwijk-West zijn uitgeroepen tot ‘Kei van de Wijk’. Harm Kruithof, Trijntje Doorenspleet en Janny Hermse ontvingen voor aanvang van de bloemetjesmarkt een beeldje in de vorm van een kei. Stephan noemt het een unicum dat er dit jaar drie mensen ‘Kei van de Wijk’ zijn geworden. De jaarlijks uitreiking hiervan is traditiegetrouw gekoppeld aan de Bloemetjesmarkt. Omdat die twee jaar niet plaats kon vinden, zijn er dit jaar dus drie ‘Keien van de Wijk’.

Afbeelding
Gea Kallenkoot en Gea Kallenkoot bakken pannenkoeken
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 15 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 27 mrt, 20:26