Ersoy krijgt een glas Turks thee
Ersoy krijgt een glas Turks thee Foto: Hilda Knol

Op de Turkse thee bij de Tuba Moskee

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - De Tuba Moskee Steenwijk heeft op zaterdag 7 mei een Turks culturele braderie gehouden. Leden van de Turkse gemeenschap en wijkbewoners lieten zich verrassen door de Turkse thee, pizza en kebab. Een kijkje nemen in de moskee was ook mogelijk.

“Aan deze dag waren we met z’n allen heel erg aan toe na twee jaar corona,” zegt Aparslan Ersoy. Hij zit zaterdagmiddag met een groep mannen aan een tafel op het plein voor de moskee. Voorzichtig nipt hij aan zijn glas Turkse thee. Om hen heen zitten nog tientallen andere mensen te genieten van Turkse pizza, kebab en Turkse broodjes. Kinderen leven zich uit op een springkussen of laten zich schminken. Enkele volwassenen nemen een kijkje bij de kraampjes met kleren, kookgerei en lekkere hapjes. Ersoy legt uit dat de Turks culturele Braderie bedoeld is voor de leden van Turkse gemeenschap in Steenwijk en voor andere buurtbewoners. “Onze gemeenschap bestaat uit tachtig gezinnen en zo’n honderd leden, maar vandaag hebben we ook gasten van buiten Steenwijk en uit de wijk. Met elkaar willen we er een leuke dag van maken en de gasten laten proeven van Turkse specialiteiten.” Hij schat dat er verspreid over de dag maar liefst ruim driehonderd mensen zijn geweest.

Kipspies

Voor Pieter Hoekstra en Liana Oosterveld uit Steenwijk is een bezoekje aan de braderie vaste prik. Samen zitten ze lekker in het zonnetje op een bankje te wachten totdat hun bestelde kipspies gaar is. “We komen elk jaar, vooral voor het lekkere eten,” zegt Pieter. Hij vertelt verder dat hij enkele Turkse vrienden heeft, waarvan hij graag leert hoe je het Turks kunt koken. “Wij komen voor het eten,” zeggen ook twee tienermeiden uit Lemmer. Ze vertellen dat ze ook al in Zwolle zijn geweest, waar ze meededen aan een quiz met vragen over de islam. 

Rondleiding

Om 14.30 uur verzameld zich een grote groep mensen voor de deur van de moskee. Ersoy verwelkomt hen voor een rondleiding in de moskee. Hij trekt zijn zwarte lakschoenen uit, waarna iedereen zijn goede voorbeeld volgt. In de gebedsruimte loopt hij een rondje met zijn toehoorders in zijn kielzog. Hun voeten landen in speciaal zacht en verend groen tapijt. Op de wanden zijn tegels aangebracht met blauw, rood en witte motieven. “Voordat wij de moskee betreden hebben wij eerst een wasritueel,” begint Ersoy zijn uitleg. Bij de Mirkab, een gebedsnis, vertelt hij dat daarin de imam gaat staan om voor te gaan in gebed. De nis heeft een opening naar buiten in de richting van Mekka. Verder gaat het weer in de richting van de Mimbar. Dat is volgens Ersoy de plek waar de imam zich voordracht houdt. “Je kunt het vergelijken met een preekstoel waar de dominee op staat.” 

Gebedsruimte en ontmoetingsplek

De Turks gemeenschap heeft zes jaar geleden het pand aan de Verlaatseweg ingericht als moskee. Ersoy zegt dat de leden veel zelf hebben geklust en dat ze ook nu nog bezig zijn met een uitbouw, waar een keuken in komt. Nu al bevinden zich in de moskee ook ruimtes voor vrouwen, jongeren en kinderen. “Dit is niet alleen een gebedsruimte, maar ook een ontmoetingsplek. Hier kunnen jongeren bijvoorbeeld ook samen voetbal kijken of met de playstation spelen,” duidt Ersoy. Hij benadrukt dat iedereen welkom is om langs te komen in de moskee. “En als er vragen of opmerkingen zijn, zowel positief of negatief, dan horen wij dat graag,” voegt hij daaraan toe. De Turkse gemeenschap vindt immers goede relaties met de buurt heel belangrijk. De moskee biedt trouwens ook huisvesting aan een ooievaarspaar. “Elk jaar komen ze terug en krijgen ze hier jongen,” weet Ersoy. 

Als zijn rondleiding voltooid is, wijst hij nog even naar een digitale klok. Daarop staat de vijf tijdstippen van het gebed. De eerstvolgende is om 17.42 uur. Tijd genoeg nog om nog een Turkse thee te drinken, een Turkse pizza en als toetje baklava. 

Turkse pizza is gewild bij de bezoekers
Ruim driehonderd mensen bezoeken de braderie
Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Moment Design Collectief viert nieuwe naam Feel it! met gratis fotosessies Steenwijkerland 11 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur 11 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 13 uur geleden
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk Steenwijkerland gisteren
Piet Bijker in actie als scheidsrechter bij de jeugd -
Kopduel met scheidsrechter Piet Bijker: 'Nog nooit een wedstrijd hoeven staken' Met vijf foto's 17 apr, 18:00