Kees Schrover: "Ga die cursus volgen, het kan ook jou onverwachts overkomen dat je moet reanimeren."
Kees Schrover: "Ga die cursus volgen, het kan ook jou onverwachts overkomen dat je moet reanimeren." Foto: Hilda Knol

Steenwijker Kees Schrover redt leven Oekraïense man

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Kees Schrover (69) heeft op 4 mei een heldendaad verricht. Door reanimatie toe te passen, redde de Steenwijker het leven van een Oekraïense man (76) die tijdens een wandeling met zijn achterkleinzoon getroffen werd door een hartstilstand. 

De gepensioneerde militair wil graag zijn verhaal doen. Niet om zichzelf op de voorgrond te plaatsen, maar omdat hij hoopt dat het anderen motiveert om een reanimatiecursus te gaan volgen. Op dinsdagavond, net nadat hij een graskarper in de Karpervijver achter zijn woning heeft gevangen, doet Kees verslag van de aangrijpende gebeurtenis op 4 mei. “Ik reed aan het eind van de ochtend op mijn fiets over de Gagelsweg en net na het spoor zag ik een vrouw telefoneren bij een forse man die op de grond lag.” Kees hoort dat de voorbijgangster van de meldkamer instructies ontvangt hoe ze moet reanimeren omdat zij dit techniek niet beheerst. Bij haar staat een kleine jongen, de achterkleinzoon van het slachtoffer. De 76-jarige man is volgens de vrouw afkomstig uit Oekraïne. Toen de vrouw arriveerde was de Oekraïner nog bij kennis. Zij was door een man op de fiets aangehouden. Deze Steenwijker, die niet met zijn naam in de krant wil, had als eerste de Oekraïner zien liggen, maar kon geen 112 bellen omdat hij geen telefoon bij zich had. 

Kordaat optreden

Kees aarzelt geen moment en zegt dat hij wel weet hoe je moet reanimeren en vraagt iedereen om aan te kant te gaan. “Ik heb hartmassage en reanimatie toegepast en merkte dat hij na een tijdje begon te rochelen.” Na tien minuten, die volgens Kees een eeuwigheid duren, arriveren twee ambulance. De ambulancebroeders nemen de reanimatie over en brengen de man in comateuze toestand naar het ziekenhuis. Dankzij het kordate optreden van Kees overleeft de man de hartstilstand. 

Via een Oekraïense vrouw die een tijd bij zijn buren heeft gewoond, hoort Kees dat de Oekraïense man in het Fletcher Hotel verblijft. Als hij kort na zijn reddingsactie daar langsgaat, hoort hij van Jannes Mulder, dat de man nog in het ziekenhuis van Meppel verblijft en allerlei onderzoeken ondergaat. Zijn naam weet Kees tot op heden nog niet. Van Mulder hoort hij ook dat al drie andere mensen zich bij het Fletcher Hotel gemeld hadden met de mededeling dat zij de reanimatie hadden verricht. Wonderlijk vindt Kees dat zij met de eer wilden gaan strijken. De Steenwijker hoort bovendien dat de Oekraïner al twee keer eerder een hartstilstand heeft gehad sinds hij in De Bult verblijft. 

Mazzel

Kees vermoedt trouwens dat de man geen complete hartstilstand heeft gehad aan de Gagelsweg. “Ik denk dat de man nog een hele lichte hartslag had en het daarom lukte om hem weer tot leven te wekken. De ambulancebroeders hebben ook geen schokken toegediend. Kees zegt dat de man veel mazzel heeft gehad dat hij de hartstilstand in Nederland kreeg en niet in Oekraïne. “Hier kan meestal binnen tien minuten een ambulance komen en hebben veel mensen de reanimatiecursus gevolgd.” Desondanks is in Nederland de slagingskans van reanimaties laag. Slechts één op de twintig slachtoffers overleeft een hartstilstand na reanimatie. 

Zelf leerde Kees reanimeren als militair bij defensie. De geboren Hagenees kreeg in 1973 Steenwijk als standplaats en woont daar nu nog met zijn vrouw Gretha Groen. “Elk jaar moest ik een herhalingscursus volgen: twee keer vijftien maal duwen en twee keer blazen, het zit er ingebakken.” Hij zou iedereen willen oproepen om ook de cursus te gaan volgen. “Je denkt dat het nooit nodig is, maar het kan ook jou op het meest onverwachte moment overkomen.” 

Respect

De familie van de Oekraïense man heeft het telefoonnummer van Kees opgeschreven. “Zodra hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen, krijg ik een belletje en ga ik bij hem langs in het Fletcher Hotel,” blikt Kees alvast vooruit. Tot slot wil hij nog zijn respect uitspreken voor de ambulancebroeders. “Zij reanimeren dagelijks mensen en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.” Op hun beurt zijn de politieagenten Kees dankbaar voor zijn inzet. “Ze hebben hem gebeld en later een doos Merci-chocolade gebracht,” vertelt zijn vrouw Gretha nog bij het afscheid. 

Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 11 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 13 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 19 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54