Dirk Braad uit Oldemarkt is al 40 jaar zelfstandig rietsnijder
Dirk Braad uit Oldemarkt is al 40 jaar zelfstandig rietsnijder Foto: Angelien Kemerink

Angelien Kemerink fotografeert rietsnijder Dirk Braad

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

WEERRIBBEN - Angelien Kemerink uit Oldemarkt is lid van een online fotoclub, die is opgericht door Pjotr Schelling. Hiervoor maakte zij een fotoproject in het riet en mocht ze een middagje meelopen in de Weerribben met plaatsgenoot en rietsnijder Dirk Braad.      

Tijdens de fotosessie vertelt Dirk Braad dat hij al vanaf zijn zestiende in het riet werkt. “Ik ben in het bedrijf van mijn vader begonnen, dat ik later heb overgenomen. Inmiddels werk ik al ruim veertig jaar als zelfstandig rietsnijder.”    Riet snijden/maaien is al generaties lang in zijn familie. “Prachtig om te doen, het geeft ontspanning, omdat je veel alleen bent kan je je hoofd leegmaken.” 

Angelien vindt dat het verhaal van de rietmaaier in de Weerribben zeker doorverteld moet worden aan de mensen. “Gelukkig zijn er nog rietmaaiers, maar langzaam aan wordt het minder. Degenen die nog maaien, zetten vaak de traditie voort van hun ouders en voorouders.”

Weerribben

De naam Weerribben heeft een betekenis, ribben zijn de smalle stroken land waarop de uitgebaggerde turf te drogen werd gelegd, Weren zijn de uitgeveende delen die weer volliepen met water. Op de ribben groeit het riet. De Weerribben is een groot natuurgebied in de gemeente Steenwijkerland. Het riet dat geoogst wordt in de Weerribben heet Kalenberger riet. Deze rietsoort heeft volgens kenners de beste kwaliteit. Dat komt omdat de stengel een geringe doorsnee heeft en daardoor veerkrachtig is. Het riet breekt dankzij die eigenschap niet snel en is duurzaam. Het Kalenberger riet was en is nog steeds een gewild product.

Maaien

Kemerink maakte foto’s van de werkzaamheden die Braad gericht. Maaien is daar één van. Het maaien dient voor het broedseizoen in de winter te gebeuren. Het rietmaaien, snijden, verbranden is een jaarlijkse gebeuren. Dit werk wordt al generaties lang gedaan. Na al het maaien, branden en drogen wordt het riet verkocht en kunnen de rietdekkers de daken er mee leggen. Riet is niet alleen goed voor de daken, het is ook erg belangrijk voor zuurstof in het water en de bodem van de Weerribben.

Vroeger ging het maaien met een snit, tegenwoordig met kleine maaimachines. Een rietmaaier is een trekker waar een balk met messen aan vast zit met een opvangbak. Verder wordt er nog een machine gebruikt waar een band aan vast zit. Daarmee haal je de ruigte uit het riet. 

Dirk Braad
Dirk Braad
Maaimachine
Dirk Braad
Geoogst riet