Jannes Mulder in actie op de Weissensee
Jannes Mulder in actie op de Weissensee Foto: Aangeleverd

Jannes Mulder gehuldigd op de Weissensee voor 20 jaar speaken

· leestijd 2 minuten Sport Insta-Dekop

OOSTENRIJK - De afgelopen twee weken was Jannes Mulder weer actief als speaker en entertainer op de Weissensee. Dat zijn stemgeluid en inzet gewaardeerd wordt door de schaatsers en de inwoners van Techendorf bleek afgelopen vrijdag opnieuw. Burgemeester Karolina Turnschek huldigde Jannes voor 20 jaar Weissensee en merkte er lachend aan toe: “Sie haben über 24.000 Kilometer gesprochen.”

Zaterdagavond laat kwam Mulder na een lange reis met veel sneeuw en files weer thuis in Steenwijkerwold. Aan de telefoon vertelt hij zondagmiddag dat de inmiddels overleden organisator Aad Koopmans hem in 2002 gevraagd heeft om te speaken op de Weissensee. “Sinds dat jaar met uitzondering van de twee coronajaren ben ik niet meer weggeweest,” zegt Mulder. De burgemeester Karolina Turnschek van Techendorf had nauwkeurig uitgerekend dat hij in die twintig jaar 24.000 schaatskilometers aan elkaar had gepraat. Ze huldigde hem afgelopen vrijdag tussen de tourtochten door met een oorkonde en een speldje.

Op de vraag wat nou bijzondere momenten waren voor Mulder in de afgelopen twintig jaar, antwoordt hij: “Vooral de jaren waarin er ook op het grote meer geschaatst kon worden. De schaatsers rijden dan een grote ronde van 25 kilometer en beginnen dan in het donker en komen ook weer in het donker terug.” Helemaal geweldig vond hij het als schaatsers uit de regio wonnen, zoals in 2012 Carla Zielman uit Steenwijkwold de Alternatieve Elfstedentocht en in 2017 en dit jaar Ineke Dedden het Open Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen. 

Bevriend met schaatsfamilie Hoolwerf

In de loop der jaren heeft hij heel veel wedstrijdschaatsers en tourrijders uit Steenwijkerland, maar ook inwoners uit Techendorf leren kennen. Dat Oostenrijkse stadje noemt hij daarom zijn tweede thuis. Tijdens de weken in Oostenrijk heeft de inwoner van Steenwijkerwold meerdere vriendschappen gesloten, zoals met de bekende schaatsfamilie Hoolwerf. Mulder: “Bart en en zijn neef Evert Hoolwerf zag ik vanaf dat ze kleuters waren met hun vaders Albert en Willem op de Weissensee schaatsen.” Ook maakte hij elk jaar een praatje met de in 2013 overleden snackbarhouder Klaas Wiegmink, die elk jaar samen met zijn vrouw de wedstrijden kwam bekijken. “En mijn eigen kinderen zijn van jongs af aan meegeweest,” voegt Mulder toe. Voor hem was het daarna heel speciaal dat zijn zoon Jannes en dochter Anke samen met Tycho Kuipers dit jaar als vrijwilliger hebben geholpen op de Weissensee.

Mongolië

Mulder heeft wat zijn carriere als speaker betreft veel te danken aan de organisatie van de wedstrijden op de Weissensee. “Toen ik in 2002 begon was ik een nitwit en een klein speakertje, daarna vroegen ze mij voor alle grote schaats- en wielrenwedstrijden. De Weissensee heeft mij groot gemaakt!” Het levert hem ook nog een uitnodiging op om de schaatswedstrijden in 2008 in Mongolië te verslaan, waaraan maar liefst 200 Nederlanders meedoen. En mocht er ooit nog een Elfstedentocht komen, dan is Mulder de speaker van dienst. 

Min 24 graden

Zelf kan Mulder ook naar eigen zeggen ‘redelijk schaatsen’. Toch heeft hij in de afgelopen twintig jaar maar één keer op gladde ijzers op de Weissensee gestaan. “Als speaker kan ik me niet veroorloven dat ik zou vallen,” geeft hij als verklaring. Hij vertelt ook nog dat de omstandigheden daarbij niet altijd even gemakkelijk zijn. “Ik heb wel eens meegemaakt dat het 24 graden vroor en ik bijna van de kou niet meer kon praten,” klinkt het. Door veel laagjes kleren over elkaar aan te trekken, kon hij toch nog zijn werk doen. Voor dit seizoen zit het er voor de schaatsspeaker bijna op. “We kunnen ons vast weer voor de volgende editie op de Weissensee gaan voorbereiden en op het nieuwe wielerseizoen,” besluit hij. 

De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 3 uur geleden
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 3 uur geleden
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 5 uur geleden
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 22 apr, 16:00
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 22 apr, 15:34
Afbeelding
2023 stabiel jaar voor Vitens, ondanks weersextremen Algemeen 22 apr, 15:14

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.