Schrijver Alex Boogers komt op 6 april naar De Buze
Schrijver Alex Boogers komt op 6 april naar De Buze Foto: Krijn van Noordwijk

Bekende namen op het Schrijversfestival Steenwijkerland van 2023

· leestijd 3 minuten Cultuur

STEENWIJKERLAND - Judith Koelemeijer, Dieuwertje Blok, Alex Boogers en Suzanna Jansen. Dat zijn nog maar een paar bekende schrijvers die dit jaar naar het Schrijversfestival Steenwijkerland komen. Ze maken deel uit van een rijtje indrukwekkende namen op de flyer. En ook de locaties, waar zij optreden, zijn bijzonder.

Romke van de Kaa

Zo houdt Romke van de Kaa een lezing in De Maartjestuin in Eesveen. Romke tuiniert en woont op het landgoed Hof te Dieren, voormalig bezit van stadhouder-koning Willem III. Hij schrijft boeken en daarnaast werkt hij voor kranten, tijdschriften en websites. Zijn laatste boek gaat over de wereld onder het maaiveld en is het onderwerp van zijn lezing. Op zaterdagmiddag 11 maart.

Bram Witvliet

Bram Witvliet, geboren in Friesland, fietste in 12 jaar langs alle dorpjes en steden in Nederland. Hij wilde op die manier de fiets promoten en meer aandacht voor natuur en milieu genereren. Aanvankelijk had dit idee niets met het milieu of onze relatie tot de aarde te maken. Het begon echt als een grap met vrienden. Bram deelt zijn avonturen in De Heren van de Rechter op 6 maart.

Iduna Paalman

In samenwerking met de Stichting Bloem is er een lezing van Iduna Paalman (1991). Iduna leest voor uit haar nieuwste, tweede dichtbundel ‘Bewijs van bewaring’. Belinda Terlouw gaat in gesprek met Paalman over haar beweegredenen en haar zoektocht naar vrouwen die de algemene geschiedenis hebben beïnvloed, maar nooit genoemd zijn. Een avondje poëzie in de Doopsgezinde Kerk op 28 maart.

Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer debuteerde in 2001 met ‘Het zwijgen van Maria Zachea’Van deze familiegeschiedenis werden meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Ook haar volgende boeken, ‘Anna Boom’ (2008) en het autobiografische ‘Hemelvaart’ (2013), werden bestsellers. Judith is een echte verhalenverteller, die ook tijdens lezingen de aandacht van het publiek vast weet te houden. Op 22 maart in de bibliotheek in Steenwijk.

Dieuwertje Blok

Dieuwertje Blok brengt een bezoek aan ‘t Lam op donderdag 30 maart en vertelt over haar zojuist verschenen boek ’Dragelijke Lichtheid’ over een ontroerende ontdekkingstocht door het oorlogsverleden en -dagboek van haar Joodse moeder. Kaarten reserveren via: karin@karinklomp.nl.

Alex Boogers

Jongerencentrum De Buze biedt op donderdag 6 april een podium aan Alex Boogers, die inmiddels 14 boeken uitbracht waarvan ‘Wij zijn van diamant’ de meest recente is. Veel van zijn boeken hebben als thematiek de vechtsport. Zijn één na laatste boek ‘De zonen van Bruce lee’ is daar een voorbeeld van.

Hendrik Groen

Het Rabo Theater De Meenthe heeft tijdens het festival eveneens een vol programma. Daar komt op donderdag 23 maart 2023 voor de laatste keer de voorstelling met de meest geliefde bejaarde van Nederland, ‘Hendrik Groen’, terug. Van de dagboeken van Hendrik Groen zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Ze werden bekroond met de NS Publieksprijs en als tv-serie uitgezonden. Ook in het theater is het succes ongekend.

Komt een vrouw bij de dokter

Op donderdag 9 maart is het toneelstuk ‘Komt een vrouw bij de dokter’ te zien naar de bestseller van Kluun. Van deze bestseller 1,2 miljoen exemplaren verkocht en in 2009 verscheen de filmbewerking. Nu heeft Kluun zijn zegen gegeven voor de theaterbewerking van deze aangrijpende liefdesgeschiedenis.

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen debuteerde in 2008 met ‘Het pauperparadijs’. In haar recentelijk verschenen roman ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’ (sept 2022) beschrijft ze de positie van vrouwen – en dus van ons allemaal – sinds 1922. Suzanna vertelt hierover op woensdag 15 maart.

Maarten Spanjer

Maarten Spanjer debuteerde in 1986 met zijn verhalenbundel ‘Eigen Schuld’ en recentelijk verscheen er opnieuw een verhalenbundel van zijn met de titel ‘Toen Godenzonen’ niet bestonden. Op 29 maart neemt Maarten in De Meenthe het publiek mee en brengt hij zijn verhalen boeiend voor het voetlicht.

Mijn moeder is een gorilla

In het filmhuis is op de laatste dag van de voorjaarsvakantie op zondag 5 maart de film ‘Mijn moeder is een gorilla’, gebaseerd op het boek van Frida Nilsson te zien. De film, geschikt kinderen vanaf 6 jaar, gaat over Jonna die in een weeshuis woont en geadopteerd wordt door een apenmoeder. Ze worden de beste maatjes en ze genieten volop van elkaars talenten en het feit dat ze zo verschillend zijn!

Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz

Natuurlijk wordt het festvial ook dit jaar weer afgetrapt met de Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz. Op 1 maart is Eethuys de Steen in Willemsoord de plek waar de verschillende teams met elkaar strijden om de eeuwige roem. Deelname is gratis, met een vereniging, bedrijf, familie of een vriendengroep, maar alleen deelnemen is ook mogelijk. Opgeven kan door een e-mail te sturen aan info@schrijversfestival.nl. De organisatie ontvangt dan graag uw teamnaam, het aantal personen waaruit uw team bestaat en het e-mailadres van de contactpersoon.

Voor meer informatie en kaarten zie www.schrijversfestival.com

Giethoorn Wethouder Bram Harmsma opent de beweegroute
Nieuwe beweegroute in Giethoorn feestelijk geopend Met video 4 uur geleden
Werk van Marijke Binnekamp-de Wit
Expositie 'I'm Every Woman' in Kulturhus in Giethoorn Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 13 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 23 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur gisteren
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 24 apr, 09:29