Bloemen op vaas van Jan Katers
Bloemen op vaas van Jan Katers Foto: Aangeleverd

Jubileumjaar Jan Katers – een bijzondere Steenwieker en creatieve duizendpoot

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Vanaf 21 september is in Galerie Steenwijk een expositie te zien met het werk van Jan Katers, die honderd jaar geleden is geboren. Het jaar 2023 is daarom het herdenkingsjaar van de in Steenwijk bekende kunststoftechnoloog en kunstenaar.

Jan Katers was een man met een creatief brein. Zowel in zijn vak als kunststoftechnoloog bij onder meer het Poppenrijk en later bij DYKA, maar ook als begenadigd kunstenaar. Hij had een soort dubbelleven: naast het werk was er de drang om te schilderen. En met veel succes. Galerie Steenwijk vraagt dan ook terecht in dit herdenkingsjaar aandacht voor deze bijzondere Steenwijker, kunstenaar en creatieve duizendpoot. 

Op 9 oktober 2023 zal het 100 jaar geleden zijn dat Jan Katers in Steenwijk geboren werd en dat heeft de familie aangeduid als herdenkingsjaar, een moment om nog eens uitgebreid aan hem te denken, ook middels de exposities in Galerie Steenwijk en in het Stadsmuseum .

Kunststoftechnoloog

De start van zijn maatschappelijke loopbaan zal niemand verbazen: als jongeman is hij begonnen in het schildersbedrijf van zijn vader Roelof Katers. Niet lang daarna was hij als kunststoftechnoloog verbonden aan Het Poppenrijck, een Steenwijker onderneming waar kunststof Wildebraspoppen werden gemaakt. Daar kwam zijn creativiteit al zeer van pas!

Het meest bekend zal Jan Katers zijn van zijn DYKA-periode, met name van zijn experimenten rond de mogelijkheden van kunststof. Tot aan zijn pensioen bleef hij daar werkzaam. Daarna bleef hij als adviseur verbonden aan tal van bedrijven. Toch een mooi gegeven dat DYKA nog steeds bestaat in Steenwijk!

Artiestieke kant

Naast de meer verstandelijke, rationele kant met een focus op ‘het brood dat op de plank moest komen’ had hij ook een hele andere, een hele artistieke kant. Hij had altijd die extra drang om te willen schilderen. Schetsboek mee op pad, om uiteindelijk een aquarel of olieverfschilderij te maken. Net als zijn grote voorbeelden Hendrik Broer en Charles Moen. Het bijzondere was dat hij een brede interesse had, want naast de landschappen en stillevens heeft hij ook een serie abstracte schilderijen gemaakt.

Op 8 augustus 1992, in de Vijverhof te Steenwijk, is Jan Katers overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Zijn schoonzoon vertelt: “Het zal mij altijd bijblijven: zijn enthousiasme was in die nare periode waarin zijn lichaam werd gesloopt niet te stoppen! Zelfs op z’n sterfbed lag hij nog volop plannen te maken en ondanks zijn sterk verminderde zicht probeerde hij nog te schilderen… met recht een bijzonder mens!”

Deze expositie zal officieel geopend worden op zaterdag 23 september om 10.30 uur. Iedereen is van harte welkom. De expositie is verder op de gebruikelijke tijden te bezoeken van 21 september tot en met 21 oktober 2023. 

Voor meer informatie over de activiteiten van Galerie Steenwijk kunt u kijken op www.galeriesteenwijk.nl, Facebook- en Instagrampagina. Wilt u de nieuwsberichten ontvangen? Stuur dan een bericht naar contact@galeriesteenwijk.nl

De Woldberg van Jan Katers
Afbeelding
Geslaagde vrijwilligersavond Historische Vereniging Steenwijk Steenwijk 11 uur geleden
Afbeelding
'Ik kon altijd met al mijn vragen bij haar terecht' Partnerbijdrages 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Steenwijkerland legt Klimaat- en Duurzaamheidsplan voor aan lokale partners Steenwijkerland 12 uur geleden
Afbeelding
Hoogste punt Maargies Huus bereikt: Van Kampen bouwt dertien appartementen op het platteland voor mensen met zorgvraag Steenwijkerland 18 uur geleden
Afbeelding
Mantelzorgcafé in de Buze, voor alle mantelzorgers van Steenwijkerland Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Zonnepanelen in Belt-Schutsloot in gebruik genomen Steenwijkerland 20 uur geleden