Robbert Vlagsma voor het Infopunt
Robbert Vlagsma voor het Infopunt Hilda Knol

Energiecoach Robbert Vlagsma helpt je besparen

· leestijd 2 minuten In The Picture

STEENWIJK – Robbert Vlagsma (54) is energiecoach van Stichting Duurzaam Steenwijkerland. Wekelijks gaat hij op pad en ontvangt hij mensen in het Infopunt Duurzaam Doen om hen bespaartips te geven. Nu de energieprijzen de pan uitrijzen heeft de Oldemarkter het drukker dan ooit.

Op een woensdagmiddag in oktober houdt Energiecoach Robbert Vlagsma spreekuur in het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4. Hij laat zien dat het op 9 oktober geopende pand is ingericht met hergebruikt materiaal, zoals de wandbekleding van bedbodemlatjes uit de Kringloopwinkel. Op de stoep voor de voormalige lingeriewinkel heeft de gemeente een strook met groene planten aangelegd. Aan de lange houten tafel heeft Vlagsma net een ouder echtpaar te woord gestaan. Zij vertellen dat hun cv-ketel aan vervanging toe is. “Wij willen graag verduurzamen en van het gas af”. Met een paar goede tips en een vervolgafspraak verlaten ze het Infopunt. Vlagsma vertelt dat een Energiecoach een opgeleide vrijwilliger is, die samen met de bewoners van huur- en koopwoningen naar hun energieverbruik kijkt. Dat werk doet hij nu een jaar. “Ik heb lange tijd in de zorg gewerkt en was op zoek naar ander werk,” vertelt hij. Omdat hij zelf thuis al veel energiebesparende maatregelen had getroffen en hij zich zorgen maakt over de klimaatverandering, reageerde hij op de vacature.

Bespaartips
Naast het draaien van spreekuren, bezoekt Vlagsma ook mensen thuis. “Aan de hand van een checklist kijken wij samen met de bewoners naar hun energiegebruik en geven we op basis daarvan bespaartips,” legt hij uit. Jos Peters en Henny van Rij zijn de andere twee Energiecoaches. Op de vraag welke punten er allemaal op zijn checklist staan, antwoordt Vlagsma: “We lopen alles langs in huis, dus verlichting, verwarming, isolatie, het waterverbruik, de energierekening en alle elektrische apparaten.” Op grond van zijn bevindingen maakt Vlagsma een rapport. Hierin zet hij links naar websites voor meer informatie en tips waarmee mensen meteen aan de slag kunnen. Het aanbrengen van radiatorfolie, het verlagen van de temperatuur van het cv-water naar 60 graden en wassen op 30 graden in plaats van 40 graden zijn een paar voorbeelden van die tips. “Daarmee bespaar je op je energierekening, krijg je meer wooncomfort en help je het milieu.” Vlagsma brengt trouwens ook nog een cadeautje mee voor de mensen die hij bezoekt. “Mensen kunnen kiezen tussen een energiebespaartas met ledlampen of een tas met andere energiebesparende producten, zoals radiatorfolie en een besparende douchekop.”

Warmtescan
Als bewoners gedetailleerde informatie willen over grotere zaken, zoals de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen, kan Vlagsma de energieadviseur van de stichting Duurzaam Steenwijkerland inschakelen. Dat is Frans van der Burg. Hij kan berekeningen maken, de effecten van verschillende energiebesparingen aangeven en wijzen op subsidiemogelijkheden. Ook kan hij een warmtescan van de woning maken en daarmee nagaan of de isolatie van de woning op orde is. “Pas was hij nog in een koopwoning in Blankenham. Daar adviseerde hij de bewoners dat ze beter hun cv-ketel konden vervangen dan een warmtepomp aanschaffen,” weet Vlagsma. Zulke vragen verwacht hij de komende tijd nog veel meer, vooral nu de energieprijzen de pan uitrijzen.

Wie ook een gratis en onafhankelijk adviesgesprek wil, kan het aanmeldingsformulier invullen op duurzaamsteenwijkerland.nl. Hier staan ook de tijdstippen van de spreekuren. Mensen die ook energiecoach willen worden, zijn welkom om te reageren op de vacature op deze site.

Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 10 uur geleden
Jan Brassien als laatste man bij een toernooi
VV Steenwijk organiseert vandaag het Jan Brassien Walking Football toernooi: 'Eerbetoon aan laatste man' Sport Insta-Dekop 11 uur geleden
Robin van Persie bij Arsenal in 2011
SC Heerenveen komt met Robin van Persie op de bank naar Steenwijkerwold Sport 22 uur geleden
Ruben Ruiter
In the Picture deel 25: Ruben Ruiter, de beste afvalprikker van Onna Column 23 mei, 13:22
Vorige editie Live in the Park
Beleef muziek op zijn best: Live in het Park in Steenwijk met Toontje Lager en Karin Bloemen Cultuur 23 mei, 11:51
In het zakje zitten twaalf kunstgebitten
Kringloopwinkel Steenwijk krijgt zakje vol met kunstgebitten Steenwijkerland 23 mei, 11:42