Afbeelding
Aangeleverd

Waarom en hoe schakelt u een arbo arts in?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Als u werknemers binnen uw bedrijf in dienst heeft, moeten zij altijd de mogelijkheid hebben om naar een arbo arts te stappen. Dit staat beschreven in de Arbeidsomstandighedenwet, ook wel de Arbowet genoemd. De reden dat dit verplicht is, is omdat u als werkgever aan uw werknemers optimale werkomstandigheden en een passende verzuimbegeleiding moet bieden. De arbo arts is een erkend medisch specialist op het terrein van werk en gezondheid. Alleen een erkende arts kan beoordelen of een medewerker ziek of arbeidsongeschikt is; dit oordeel mag een werkgever niet zelf vellen. Maar hoe vindt u een goede arbo arts?

Wat is een arbo arts?

De term arbo arts wordt veelal toegepast als een overkoepelende term voor elke arts die werkzaam is vanuit een arbodienst. Het kan daarbij om een bedrijfsarts gaan, maar ook om een arts uit een andere specialisatie of een bedrijfsarts. In feite mag iedere arts met een medische opleiding zich arbo arts noemen. De arbo arts speelt een essentiële rol op het moment dat één van uw personeelsleden zich ziekmeldt. Verder geeft een arbo arts algemeen advies, onder meer op het terrein van verzuimpreventie.

De werkzaamheden 

Zodra een medewerker zich ziekmeldt, nodigt een arbo arts de persoon uit op het spreekuur om te onderzoeken in hoeverre de werknemer zijn of haar werk nog kan continueren. De arbo arts kan de werknemer ook begeleiden bij een re-integratieproject. Daarnaast adviseert de arbo arts over maatregelen om het verzuim binnen uw bedrijf terug te dringen. Voorbeelden zijn een ergonomische kantoorinrichting, gezonde voeding in de kantine of gezondheidsadviezen aan medewerkers die een hoog risico op verzuim hebben. 

Hoe vind ik een goede arbo arts?

U sluit een overeenkomst af met een arbodienst om gebruik te maken van de diensten van de arbo arts. De arbodiensten staan vermeld bij de Stichting beheer certificatieregeling Arbodiensten, oftewel het SCBA. Hier vindt u welke medische specialiteiten een bepaalde arbodienst in huis heeft. Bij de arbodienst werken ook andere deskundigen, zoals een arbeids- en organisatiepsycholoog, een veiligheidsdeskundige, een arbeidshygiënist en een arbeidsdeskundige. Zij kunnen u adviseren over de organisatie van uw bedrijf, voor een zo optimaal mogelijke bedrijfsvoering. 

Vind de juiste match dankzij HR Navigator

Het vinden van de juiste arbo arts die past binnen uw visie op verzuim en duurzame inzetbaarheid kan een lastig en tijdrovend karwei zijn. Op de website van hravigator.nl vergelijkt u gemakkelijk uw favoriete arbodiensten om tot de beste keuze te komen. Na het invullen van uw gegevens ontvangt u offertes van arbodiensten uit de regio met een op maat gesneden aanbod. Bekijk gelijk de website voor meer informatie.

 

Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 9 uur geleden
Afbeelding
Eén huurdersvereniging voor alle huurders van Woonconcept Steenwijkerland 10 uur geleden
Afbeelding
In the Picture deel 24: de vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin Column 11 uur geleden
De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop 14 uur geleden
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 22 apr, 16:00
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 22 apr, 15:34

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.