Hanzefest.
Hanzefest. Foto: Aangeleverd.

Hanzefest XL ook in muzikaal opzicht een beleving

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

(door Leo Polhuijs)
KAMPEN – Op 25 en 26 augustus wordt Hanzefest XL gehouden. Bestuursleden Bart-Jan Gardebroek en Jac Ruiten van Stichting HanzeFest zien uit naar deze eerste editie. “Het wordt een feest van, voor en door Kampenaren. Een enorme beleving met eten, drinken, zingen, acts en vooral genieten, een groots muziek- en entertainmentspektakel.”

Jac en Bart-Jan willen niet teveel verklappen maar lichten wel een tipje van de sluier op. “Het programma is zeer afwisselend. Zo treedt er een elfkoppige live showband op, voor de gelegenheid samengesteld uit Kamper artiesten. Ook zijn er optredens met zeemanskoren, een blaasorkest, acrobatiek en cabaret. Bezoekers worden ontvangen door een zingende vuurtoren, ontmoeten gedurende de avond een nautische goochelaar die tussen het publiek doorloopt en misschien komt een piraat het feest wel verstoren. Het publiek zingt mee met Hollandse klappers van bekende artiesten onder wie André Hazes. De Duits- Engels- en Nederlandstalige teksten worden geprojecteerd op een groot scherm zodat er makkelijk meegezongen kan worden, een visueel hoogstandje. We gaan voor kwaliteit.”
Het programma is op beide avonden hetzelfde. Tijdens beide avonden beleven de bezoekers een reis door het verleden aan de hand van de thema’s geschiedenis, Volendam, het Hanzeverbond, Amsterdam en Hazes. Jac praat beide avonden aan elkaar, doorspekt met humor en allerlei wetenswaardigheden.

Hanzekoning en koningin
Het feest wordt gehouden op het Van Heutszplein met uitzicht op de IJssel en de schepen, een verwijzing naar het nautische verleden. Het publiek zit niet in een tent maar onder een overkapping. De zijkanten zijn open. J_e zit altijd droog. Bedienend personeel gaat nautisch gekleed. Bart-Jan: “De dresscode voor bezoekers is ‘op de boot’. Iedereen mag zelf weten hoe hij of zij dit invult. De leukst verklede man en vrouw krijgen een prijs en mogen zich Hanzekoning - en koningin van het jaar noemen.”De opening op beide avonden wordt opgeluisterd door de Hanzemaeght en de burgemeester zal het spektakel op vrijdag op ceremoniële wijze openen, zaterdag zal een andere stadsbestuurder dit verzorgen.

Hanzepenning
Ter gelegenheid van Hanzefest XL worden twee grote bronzen Hanzepenningen geslagen en verpakt in een mooi kistje. Het ene exemplaar wordt vrijdag uitgereikt aan een ondernemer die zich in de geest van de Hanze vanuit ondernemersgeest verbindend inzet, het andere wordt zaterdag uitgereikt aan een vrijwilliger die aan dezelfde voorwaarden voldoet. Het bestuur roept Kampenaren op om kandidaten voor 1 juli aan te melden via info@hanzefest.nl. Het bestuur wil graag dat kandidaten door de Kampenaren zelf worden aangemeld.

Bierpullen
Het publiek drinkt halve liters bier uit pullen die de hele avond kunnen worden gebruikt. Op de bierpullen zit €5,- statiegeld. Meenemen naar huis als aandenken kan natuurlijk ook. Uiteraard zijn er ook genoeg andere soorten drankjes.
Bart-Jan: “Alles is zeer betaalbaar als j_e het vergelijkt met andere muzikale optredens, voorstellingen, concerten en shows. Voor de zaterdagavond betaal je slechts €17:50 per ticket. Hiervoor kun je een avond lang genieten van topartiesten. Dit bedrag is zo laag doordat we een stichting zijn zonder winstoogmerk.” Vrijdagavond kunnen vriendengroepen, families, bedrijven of verenigingen een tafel voor 8 personen boeken voor €750,- per tafel inclusief onbeperkt eten en drinken.

Kamper evenement
Een echt Kamper stadsfestival was er nog niet maar Hanzefest XL brengt daar verandering in. Als opvolger van het Kadefestival beoogt HanzeFest hét jaarlijkse volksfeest van Kampen te worden. Een feest met een knipoog naar de nautische geschiedenis en het Hanzeverleden dat een beetje denken aan de Duitse Oktoberfeste en Limburgse Schuttersfeesten maar dan met meer show, een historisch-nautisch karakter en Kampers. Hanzefest XL wordt mogelijk door de grote inzet van tientallen vrijwilligers en sponsoren en geeft jaarlijks een extra impuls aan de laatste Kamper Ui(t)dag op 26 augustus. Na de vakantie kunnen de Kampenaren dan nog even lekker genieten en feestvieren.

Nick de Vries

Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 16 uur geleden
Afbeelding
Eén huurdersvereniging voor alle huurders van Woonconcept Steenwijkerland 18 uur geleden
Afbeelding
In the Picture deel 24: de vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin Column 19 uur geleden
De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop 22 uur geleden
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 22 apr, 16:00
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 22 apr, 15:34