Hennie Meijering
Hennie Meijering Foto: Kringloopwinkels Steenwijk-Vollenhove

Hennie Meijering stopt na 23 jaar als vrijwilliger van Kringloopwinkel Steenwijk

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Hennie Meijering (73) is bijna 23 jaar een betrokken en verantwoordelijke vrijwilliger geweest van Kringloopwinkel Steenwijk. Nu ze is gestopt, blikt ze graag nog even terug. 

Op 15 november 1998 is Hennie vrijwilliger geworden bij Kringloopwinkel Steenwijk omdat ze op een gegeven moment weer iets wilde doen. Ze wist niet precies wat en had zich ingeschreven bij de Vrijwilligersbank alwaar vrijwilligers werden gevraagd voor Kringloopwinkel Steenwijk, destijds nog gehuisvest in de Neerwoldstraat te Steenwijk.

Beetje tillen en sjouwen
Over haar start bij de Kringloopwinkel vertelt Hennie: “Ik was nog nooit bij de Kringloopwinkel geweest en dacht laat ik het maar proberen. Eerst een kort gesprek gehad en ik kon direct beginnen in de winkel én als bijrijder in de bestelbus met Janke en Tammo. Daarmee haalden we spullen op en bezorgden we. Beetje tillen en sjouwen en dat ging toen prima. Het was een beetje een rotzooitje in de winkel, zéker als je dat vergelijkt hoe de kringloopwinkel in Tuk er nu uit ziet. Het was een pand met allemaal kleinere ruimtes, smalle trappen omhoog en best gevaarlijk om de spullen naar boven te tillen maar ja, dat kon toen allemaal en het is altijd goed gegaan gelukkig.

De spullen werden gebracht door klanten of met de bestelbus opgehaald en werden beneden neergezet. Vaak werden ze direct weer verkocht en als er tijd was brachten we ledikanten bijvoorbeeld naar de eerste verdieping. Daar werd ook serviesgoed en glaswerk uitgestald en kon je betalen. Er was nog geen kassa, dat kun je je nu niet meer voorstellen maar wel een kassalade en alle aankopen moesten apart worden opgeschreven. Martin Beijk was de man die alles controleerde en kasverschillen moest uitpluizen.

Boterweg 5
Het ging allemaal best goed tot het bericht kwam dat de eigenaar het pand wilde verkopen en nu? Het toenmalig bestuur besloot een nieuw pand te laten bouwen in Tuk, dit was tevens een afstudeerproject van de zoon van één van de bestuursleden. Alle goederen moesten opgeslagen worden en dat was best veel! Ondertussen kwam het pand van de Welkoop leeg en mochten wij de stellingen ophalen welke we natuurlijk goed konden gebruiken in ons nieuwe pand aan de Boterweg 5.

Te netjes
k was verantwoordelijk voor verschillende taken, had op het huidige adres meer werk ín de winkel waaronder kassawerkzaamheden, roosterplanning, kassaopmaak en het kasboek bijhouden. De winkel was mooi ingericht maar sommige klanten vonden het nog veel te netjes… zo’n nieuwe winkel. Ik ben ook een aantal jaren vrijwilligersvertegenwoordiger geweest en was toen ook lid van de sollicitatiecommissie en was bij het sollicitatiegesprek van Ineke de Jong. Zij werd aangenomen als meewerkend voorvrouw in 2003, de vierde betaalde kracht, na Janke, Martin en Micha. Inmiddels is zij directeur van alle drie bedrijven.

Gelukkig wisten de klanten de weg naar de Boterweg 5 te vinden en werd het steeds drukker en ging ik ook meer dagdelen werken, soms wel vijf. In die periode bestond onze koopavond ook nog. Wat was er nou zo leuk aan werken bij Kringloopwinkel Steenwijk? De gezellige sfeer met elkaar en de klanten, je spullen niet weggooien maar hergebruiken en wat te doen hebben en zorgen dat alles een beetje netjes en overzichtelijk in de winkel staat en niet te vergeten alle spullen prijzen voordat het de winkel in gaat.

Langzaamaan werd het drukker en werden er meer betaalde krachten aangenomen. Inmiddels zijn dat er 23 in drie bedrijven. Hierdoor kregen de vrijwilligers iets minder verantwoordelijkheden, dat was wennen maar als vrijwilliger heb je nog steeds veel inspraak in deze organisatie! Altijd heb ik mijn best gedaan om te zorgen dat dit mooie bedrijf kon blijven bestaan. Doordat ik twee keer ben gevallen met mijn fiets en hieraan letsel heb opgelopen kon ik langere tijd niet aan het werk én in de coronaperiode ook niet. Hierdoor voelde ik me door mijn afwezigheid ook minder betrokken.

Warm gevoel
In deze periode heb ik besloten te gaan verhuizen naar Meppel. Tijdens de gezellige jaarlijkse barbecue in september van dit jaar heb ik kenbaar gemaakt te stoppen als vrijwilliger. Als ik drie woorden zou mogen noemen, dan zijn dat betrokkenheid, sociaal en verantwoordelijkheid en denk ik terug aan een mooie tijd, bijna 23 jaar, altijd een warm gevoel voor Kringloopwinkel! Steenwijk.”

Ineke de Jong zegt nog namens alle medewerkers van Kringloopwinkel Steenwijk:
“Hennie, dank voor jouw trouw en inzet, we konden altijd op je rekenen, het ga je goed in Meppel!”

Ingezonden bericht van Kringloopwinkels Steenwijk-Vollenhove

Afbeelding
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Luttelgeest Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Uitzicht van de watertoren in Sint Jansklooster
10-jarig jubileum watertoren Sint Jansklooster: gratis toegang Steenwijkerland 14 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 18 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 20 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 19 apr, 07:30
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54
Kiki Schippers
Einde seizoen sale: met korting naar het Theater De Meenthe Cultuur 18 apr, 20:00