Arjen en Aja geven de sleutel aan Albert en Seline
Arjen en Aja geven de sleutel aan Albert en Seline Foto: Aangeleverd

Poeliersbedrijf Vos-Dragt geeft het stokje over aan nieuwe eigenaren

· leestijd 2 minuten Steenwijk

ZUIDWOLDE/STEENWIJK – Poeliersbedrijf Vos-Dragt uit Zuidwolde heeft nieuwe eigenaren. Arjen Vos (66) en Aja Vos-Dragt (64) dragen het stokje over aan Albert en Seline van der Haar. Hoewel Arjen nog een paar uur per week blijft werken, blikken ze nu al terug op vele jaren werkplezier. “De mooiste markt is die van Steenwijk!”

Arjen en Aja zijn net verhuisd. In hun nieuwe woning aan de Hoofdstraat in Zuidwolde hebben ze een prachtig uitzicht over het centrum van het Drentse dorp bij Hoogeveen. Je ruikt nog dat alle wanden en plafonds pas geverfd zijn. Op tafel staat een bos bloemen met een kaartje met daarop de tekst: ‘Nieuwe woning’. Hun bedrijfspand en de woning hebben ze kort geleden overgedragen aan de nieuwe eigenaren van hun poeliersbedrijf. “Dit is onze eerste pensioensdag,” zegt Arjen. Graag hadden ze die overdracht met een mooi afscheid willen vieren, maar dat ging vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet.

Pluimvee
Aja kreeg het ondernemerschap van huis uit mee. “Mijn ouders handelden in pluimvee en begonnen 50 jaar geleden met een marktkraam in Vaassen.” Daarna verhuisde het gezin naar Zuidwolde, waar het bedrijf werd voortgezet aan de Hoofdstraat. Hier werden de producten klaargemaakt voor verkoop op de markt. Nadat Aja en Arjen trouwden, verhuisden zij naar Oldemarkt. Nog binnen het jaar verhuisde het stel opnieuw, nu naar Steenwijk, waar ze aan de Korte Woldpromenade 14 een poelierszaak begonnen. “Al op de dag van de opening in november 1980 liep het storm in het kleine winkeltje,” vertelt Aja. Ze groeiden daar snel uit hun jasje en drie jaar later verkasten zij naar een winkelpand aan de Woldpromenade 9. Hier hebben ze 13 jaar lang goede zaken gedaan.

‘Verkoop wat je zelf ook graag eet’
In deze periode aan de Woldpromenade werden in de bijbehorende bovenwoning hun twee kinderen Gerien en Harman geboren. Hun zoon was de eerste baby van het jaar. ‘Verkoop wat je zelf ook graag eet’ was de slogan van Arjen en Aja. De klanten van het poeliersbedrijf konden er daarom op rekenen dat het gevogelte, de kalkoen en het wild van goede kwaliteit was. “Je moet van handel, je vak en je klanten houden,” verwoordt Arjen het geheim van hun goedlopende bedrijf.

Markten
In 1993 keerden Arjen en Aja terug naar Zuidwolde. “We kregen de mogelijkheid om het poeliersbedrijf over te nemen van de ouders van Aja,” vertelt Arjen. Sindsdien vervingen zij de verkoop in een winkelpand door verkoop op markten. Op de vraag op welke markten ze allemaal geweest zijn, volgt een lange opsomming. “Havelte, Smilde, De Wijk, Ruinen, Dwingeloo, Wijhe, Steenwijkerwold en meerdere plaatsen op de Veluwe,” klinkt het afwisselend uit beider monden. Nu zijn dat er nog zeven. Over wat Arjen de allermooiste markt vindt, hoeft hij niet lang na te denken: “Steenwijk!” zegt hij meteen. De reden daarvoor is dat hij hier 80% van de klanten kent. “Heel gezellig!” vindt Arjen. Hij is daarom nog van plan hier eens in de drie weken de nieuwe eigenaars te assisteren. “Ik wil tot mijn zeventigste blijven werken,” zegt hij vastberaden. Aja gaat wel met pensioen. Tenminste wat betaald werk betreft. Als koster van een kerk in Zuidwolde blijft ze samen met Arjen nog volop actief de komende jaren.

Engeltje
Als Arjen en Aja terugkijken op de afgelopen jaren, vervult hen dat met dankbaarheid. “Vooral omdat we goede en hardwerkende medewerkers hadden en trouwe klanten,” verwoordt Aja. Een minder mooie herinnering heeft het stel ook. In 2019 werd Arjen namelijk in Zuidwolde aangereden. Gelukkig is hij hier goed vanaf gekomen, hij had een engeltje op z’n schouder zeiden de brandweerlieden.  Wel was er veel materiele schade, waardoor de verkoopwagen niet meer te gebruiken was. “We konden toen niet meer naar de markt in Vaassen rijden en dat was voor ons een naar en abrupt einde.”

Uitdaging
Arjen en Aja zijn blij dat ze vorig jaar in Albert en Seline van der Haar goede opvolgers hebben gevonden. Aja vertelt dat Seline haar pedicure was. “Ik zei eens voor de grap: Als je geen werk meer hebt, kun je altijd nog kippenboer worden.” Tot haar verrassing gingen Albert en Seline daar serieus over nadenken. “Wij zien het wel als een uitdaging om de zaak over te nemen,” lieten ze daarna horen. Na veel gesprekken en nadat Albert en Seline een half jaar hebben meegelopen heeft het viertal de knoop doorgehakt en werd de overname beklonken. “Wij wensen Albert en Seline heel veel succes en plezier met hun nieuwe uitdaging,” willen Arjen en Aja tot slot nog graag kwijt.

www.poeliersbedrijfvosdragt.nl

Aja en Arjen in hun nieuwe woning in Zuidwolde
Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 5 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 13 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport gisteren