De Steenwijkertoren
De Steenwijkertoren Foto: Henk de Nekker

Torenwachters en Historische vereniging Steenwijk proberen Stadscheque te winnen voor Steenwijker Toren

· leestijd 3 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Eind 2021 zijn de inwoners van Steenwijk door de gemeente uitgedaagd ideeën in te dienen om de binnenstad van Steenwijk aantrekkelijker te maken. Acht ideeën komen in aanmerking voor een Stadscheque van € 2.500. De torenwachters en Historische Vereniging Steenwijk (HVS) presenteren er in dit bericht vier. 

Een idee om de binnenstad van Steenwijk te verbeteren moet passen bij een oplossing of invulling voor lege panden in het centrum van Steenwijk. Het idee moet de binnenstad aantrekkelijker maken of het idee trekt (tevreden) bezoekers aan. Ruim 30 ideeën zijn ingediend. Binnenkort maakt de gemeente bekend welke ideeën voor een stadscheque in aanmerking komen. De winnende ideeën doen mee voor een extra bonus van € 2.500. Inwoners kunnen stemmen op hun favoriet. De torenwachters van de Sint Clemens toren: Hans Hoogma, Ina Gerding en John Hoogma en Gerrit Heidinga van de Historische Vereniging Steenwijk (HVS) hebben veel ideeën over het aantrekkelijker maken van Steenwijks trots. Zij gaan er van uit dat hun ideeën zullen zorgen voor het aantrekken van meer en tevreden bezoekers aan de binnenstad. Vier ideeën hebben ze ingediend.

Vrienden Steenwijker toren
Torenwachter John Hoogma diende een idee in onder de noemer ‘Vrienden van de Steenwijker toren’. John: “Steenwijkers zijn trots op hun toren. En met enige regelmaat bezoeken oud-Steenwijkers de Vestingstad voor familiebezoek of een bezoek aan een van de jaarmarkten. Mijn idee is het vergroten van bezoekersaantallen door het verbeteren van communicatie over de toren in het algemeen en versterken van de band met oud-Steenwijkers in het bijzonder. Bijvoorbeeld door vaker beklimming (ook ‘s avonds) mogelijk te maken en flexibele openingstijden in te voeren. Bijvoorbeeld als activiteit voor een familie- of vriendenreünie. Ook willen we meer faciliteiten bieden, zoals bebording op de trans, het (weer) zichtbaar maken van de klokken enzovoorts. Versterking van de band van (oud-)inwoners met de Steenwijks trots is mogelijk met een website ‘Vrienden Steenwijker toren’ en het werven van donateurs/sponsoren ten bate van activiteiten in en rond de toren. Want de plannen die we als torenwachter hebben zijn niet allemaal met één cheque te realiseren.”

Toren zonder spits op schaal
Torenwachter Hans Hoogma stelt voor de Steenwijker toren zoals hij er uit zag in de periode 1558 -1914 (dus zonder spits) op schaal uit te voeren. Op een schaal van 1 op 20 betekent dat het model 240 cm hoog en 56 cm breed zal zijn. Hans: “Als Torenwachters worden ons allerlei vragen gesteld over de toren in het algemeen, maar over de toren zonder spits in het bijzonder. Met het schaalmodel brengen we de geschiedenis van de toren in beeld. En leggen we de verbinding met het oude uurwerk met wijzerplaat dat in het portaal van de toren hangt. De maquette kan een plek krijgen in het portaal, zodat we het verhaal over de geschiedenis van de toren kunnen vertellen en laten zien.“

Achterblijvers
Torenwachters ervaren dat een aantal potentiële bezoekers om de toren te beklimmen daartoe niet meer in staat zijn. Ook in groepen die de toren willen beklimmen zijn er altijd een of meer die niet naar boven willen (hoogtevrees) of kunnen (fysiek). De torenwachters namen daarom contact op met de Historische vereniging Steenwijk (HVS) om een oplossing te vinden voor de achterblijvers.

Filmbeelden in het portaal
“Het portaal biedt een unieke kans om de achterblijvers ook de ervaring van het uitzicht over stad en ommeland te bieden door het vertonen van filmbeelden die het verhaal vertellen over de historie en geschiedenis van Steenwijk en de toren. Wij hebben wel beelden en verhalen over de toren maar geen apparatuur om die af te spelen. Ik heb daarom een idee ingediend om apparatuur aan te schaffen waarop wij ons filmmateriaal kunnen aanbieden aan de groep bezoekers die niet meer naar boven kunnen,” stelt Gerrit Heidinga van de Historische Vereniging Steenwijk voor.

Slechtweer-accommodatie
Ina Gerding is naast torenwachter ook stadsgids. Ina stelt voor het portaal van de toren in te richten als slechtweer-accommodatie: “Als stadsgids begeleid ik geïnteresseerden in de geschiedenis van Steenwijk. Al wandelend vertel ik op markante plekken mijn verhaal en beantwoord ik vragen. Bij slecht weer is het voor de stadsgids noch voor de deelnemers plezierig om gedurende 1,5 a 2 uur regen en wind te trotseren. Mijn idee is om bij slechte weersomstandigheden ook over Steenwijk te kunnen vertellen. Het portaal onder de toren is een geschikte ruimte om na of in plaats van de (ingekorte) route mijn verhaal over Steenwijk te houden. Daarvoor zijn voorzieningen nodig voor beeld en geluid.”

Steenwieker toor’n
Afrondend stellen de torenwachters John Hoogma, Hans Hoogma en Ina Gerding en Gerrit Heidinga van de Historische Vereniging Steenwijk: “Wij verwachten ten minste een stadscheque. We gaan dan natuurlijk meedoen voor de extra bonus. Want we hebben plannen genoeg om onze trots, de Steenwieker toor’n, nog interessanter te maken voor inwoners, toeristen en recreanten.”

Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 19 uur geleden
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
2023 stabiel jaar voor Vitens, ondanks weersextremen Algemeen 20 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.