Vredenburg in 1924
Vredenburg in 1924 Foto: Aangeleverd

Vredenburg Installatietechniek bestaat 100 jaar

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Vredenburg Installatietechniek bestaat dit jaar 100 jaar. Pé Vredenburg is de grondlegger. Op 4 mei 1922 vestigde hij zich in Steenwijkerwold als koperslager, lood- en zinkwerker en rijwielhandel met reparatie-inrichting. Waarschijnlijk heeft hij nooit kunnen vermoeden dat zijn nazaat Harm Vredenburg nu een installatiebedrijf runt met ruim 50 medewerkers. Een terugblik op een eeuw Vredenburg.

Pé Vredenburg uit de Molenhoek was pas 24 jaar toen hij zijn bedrijf in Steenwijkerwold opstartte. Hij was van vele markten thuis, want dat bestond uit een fietsenmakerij, een motorbedrijf, elektriciteits- en loodgietersbedrijf. In de crisesjaren moest hij hard bikkelen om het hoofd boven water te houden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich met zijn vrouw en acht kinderen in hotel-café Gelderingen. Daar kwam ook nog een opa van moederskant bij. De fietsenmakerij en het motorbedrijf deed hij toen over aan een werknemer, maar met elektriciteits- en loodgietersbedrijf ging hij door. De ondernemer was ook caféhouder en eigenaar van een snoepwinkeltje. 

Aan de straat zette Pé een Shell-benzinepomp neer. Als een van de eersten in Nederland begon hij bovendien een autoverhuurbedrijf. Tijdens de oorlog bood hij ook nog eens aan 27 kostgangers onderdak.

Winkels
Na de oorlog stopte Pé met het café en verhuisde hij met zijn bedrijf naar de overkant van de weg in Gelderingen. Hier blijf het een halve eeuw actief. Het bedrijf breidde eind jaren ‘50 uit met meerdere winkels in Steenwijkerwold, Scheerwolde, Vledder en Ruinen. In al deze winkels voerden  familieleden de scepter. Het bedrijf ging telkens over van ouders op kinderen. In 1965 namen de drie zonen van Pé het bedrijf over. Dat waren Dirk, Gerard en Piet. Pé zelf ging met pensioen, maar deed daarna nog volop vrijwilligerswerk, zoals het rondbrengen van maaltijden aan ouderen. Pé kreeg in 1968 de onderscheiding Laureaat van de Arbeid en in 1971 een koninklijke onderscheiding, de gouden medaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. In 1987 overleed Pé. Hij werd 89 jaar oud.

Ontkoppelen
In de loop der jaren groeide het bedrijf steeds verder. De familie Vredenburg besloot om in de jaren ‘90 om de winkel en het installatiebedrijf in Gelderingen te ontkoppelen. Nazaat Peter begon een winkel in Vollenhove. Zijn broer Harm verhuisde in 2006 het installatiebedrijf van Steenwijkerwold naar Steenwijk. De eigenaar realiseerde hier zijn duurzame idealen. Het pand was het meest energiezuinige bedrijfspand van Steenwijkerland en stond zelfs in de landelijke top 5. Momenteel werken daar 50 medewerkers en nog eens vijf externen. Lees in het bericht hieronder wat Installatiebedrijf Vredenburg tegenwoordig haar klanten biedt.

De mens centraal
George Huisman heeft het bericht ‘Honderd jaar Installatiebedrijf Vredenburg’ geschreven, waaruit we voor dit bericht mochten putten. Huisman’s bericht en meerdere interviews met (gepensioneerde) medewerkers van zijn hand verschijnen de komende maanden in De Kop. Harm vindt het immers belangrijk dat de mensen in de geschiedenis centraal staan.

De Zeeklank met dirigent Johan Bredewout
Interview: Johan Bredewout is veertig jaar dirigent van Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank Cultuur 22 uur geleden
Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Moment Design Collectief viert nieuwe naam Feel it! met gratis fotosessies Steenwijkerland 23 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur gisteren
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 18 apr, 07:30
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk Steenwijkerland 17 apr, 20:36