Obstakel tijdens een vorige editie
Obstakel tijdens een vorige editie Foto: Monkey Fun Run

Inschrijving Monkey Fun Run Steenwijk opent op 9 februari

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Dit jaar is de Monkey Fun Run op 17 juli. Het beleeffestijn voor het hele gezin heeft in 2022 als ondertitel ‘De Steenwijk Vestingstad Editie’. Vanaf woensdag 9 februari is de inschrijving geopend. “We gaan voor 1.500 deelnemers.”

“De eerste Monkey Fun Run in 2019 was een groot succes, maar helaas konden we de twee jaren daarna vanwege corona geen run organiseren voor alle deelnemers. Alleen voor scholieren hebben we bij de Ruxveense Plas een kortere run gehad. Dit jaar hopen dat we iedereen weer welkom kunnen heten en gaan we vol voor ‘De Steenwijk Vestingstad Editie’,” vertelt Koen Walpoott. Samen met Bas Heinen en André Kasel vormt hij de coöperatieve BAK. Frans van Dokkumburg maakt sinds jaar ook deel uit van de organisatie. 

Zestig obstakels
Voor ‘De Steenwijk Vestingstad Editie’ heeft het viertal al heel wat plannen gesmeed. “We hebben dit jaar routes van 4, 8 en 12 kilometer door het centrum, over de Wallen, door Park Rams Woerthe, langs de Ruxveense Plas en nog een stukje over industrieterrein Groot Verlaat,” vertelt Koen. In totaal zetten de mannen en de vrijwilligers langs het parkoers van elke route zo’n twintig obstakels. In totaal worden dat er zo’n zestig. Net als in 2019 bevinden zich daaronder muren, monkeybars (klimrekken) en een mudtrench (moddergeul). Nieuw dit jaar is het obstakel ‘Storm the castle’ een soort halfpipe waar je tegenop moet klauteren. “En we maken de glijbaan vanaf de Wallen richting de gracht nog wat groter,” voegt Koen toe. Wie nieuwsgierig is naar de rest, kan een kijkje op de website nemen, waar de organisatie telkens meer loslaat
over het parkoers.

Lekker vies worden
Zeker is in ieder geval dat de deelnemers weer volop kunnen klimmen, klauteren, rennen en lekker vies worden. Koen benadrukt dat iedereen vanaf zes jaar mee kan doen. “Het wordt een echt familiegebeuren, met veel uitdaging, sfeer, gezelligheid en een hoge funfactor,” vat hij samen. Een wedstrijdelement bevat de Monkey Fun Run niet, de organisatie reikt daarom ook geen prijzen uit aan de deelnemers die als eersten over de finish komen. De meesten hebben geen winnaarsmentaliteit, maar doen juist mee voor de fun. Hoewel een obstakelrun een individuele activiteit is, leg je het parkoers toch vaak samen af en moedig je elkaar onderweg aan. Het gaat gezinsleden en vrienden erom samen grenzen te verkennen en angsten te overwinnen. Dat verklaart volgens Koen ook de populariteit. “Obstakelruns zijn heel hot, overal in Nederland worden ze georganiseerd.”

Vrijwilligers
Wat het aantal deelnemers betreft, zet het viertal hoog in. “We gaan voor 1.500 deelnemers,” klinkt het ambitieus. Om voor zoveel mensen een goed evenement neer te zetten, zijn veel vrijwilligers nodig, op 17 juli alleen al zo’n 150 tot 200 mensen. Bij elk obstakel moeten voor de veiligheid twee mensen staan. Vrijwilligers die de wegbewijzering aanbrengen zijn ook belangrijk. “Bij de vorige editie bleek dat een punt van verbetering, we gaan er nu voor zorgen dat de deelnemers ‘blind’ de route kunnen afleggen,” aldus Koen. Verder zoeken de organisatoren vrijwilligers die mee willen helpen met opbouwen en afbreken. Tijdens twee avonden krijgen de vrijwilligers alle benodigde instructies. “Doel daarvan is dat we een hecht team worden.”

Sponsoren
Om het evenement te kunnen organiseren is veel geld nodig. Daarvoor zoeken de organisatoren nog enkele sponsors. Sponseren kan natuurlijk met financiële middelen, maar ook in natura, bijvoorbeeld in de vorm van bouwmaterialen of transportmiddelen. “En we zoeken nog een hoofdsponsor,” voegt Koen toe. Hij benadrukt dat hij en de andere organisatoren er zelf niets aan over houden. “We organiseren de run zonder winstoogmerk, dus puur vanuit ons hart.” Een deel van de opbrengst gaat bovendien naar het goede doel Vikings voor Spieren.

Aanmelden
Aanmelden voor de Monkey Fun Run kan vanaf woensdag 9 februari. Wie zich snel aanmeldt, betaalt euro’s minder dan degene die tot het laatste moment wacht. Nieuw dit jaar is de samenwerking die de organisatoren met sportscholen zoeken. Zij willen de eigenaren vragen of ze een trainingsprogramma willen aanbieden, waarmee deelnemers zich goed kunnen voorbereiden op de run.

www.monkeyfunrunsteenwijk.nl

Wethouder Marcel Scheringa (rechts) en raadslid Roland Logtmeijer
Steenwijkerland wil flesjes en blikjes uit afval redden: gemeente plaatst 'doneerringen' Steenwijkerland 6 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 20 uur geleden