De voetbalclub op Java
De voetbalclub op Java Foto: Aangeleverd

Ronald Lepez is terug bij VV Steenwijk: ‘Ik zou graag een bijdrage leveren aan de Indië Herdenking’

· leestijd 2 minuten Steenwijk

OUDEHASKE/STEENWIJK - Oud VV Steenwijk-speler Ronald Lepez (65) is na een verblijf van veertien jaar in Indonesië terug in Nederland. In Oudehaske beraadt hij zich samen met zijn vrouw Barbara op de toekomst. Ook wil hij een bijdrage leveren aan de Indië Herdenking op 15 augustus aanstaande.

Tussen 1981 en 1984 speelde Ronald Lepez bij VV Steenwijk. “We kwamen uit in de hoofdklasse en Gerrit Abma was onze trainer,” vertelt Lepez in de chalet bij Oudehaske waar hij nu tijdelijk met Barbara verblijft. Met plezier kijkt hij terug op die tijd. “Klaas de Jonge, Kees Kist, Hans Klaster en Frans van der Velden zaten ook in dat team,” herinnert hij zich. Met laatstgenoemde speelt hij opnieuw bij VV Steenwijk, maar nu bij de Old Stars. Zo ook op de training van woensdag 15 juni. Ronald scoort met een hakje het mooiste doelpunt van de ochtend. 

Na zijn actieve voetballoopbaan bij Cambuur, SC Heerenveen en VV Steenwijk werkt Ronald 30 jaar in het onderwijs. In 1986 richt hij de organisatie Sports Witnesses op, een organisatie die christelijke topsporters ondersteunt. Samen met Barbara vertrekt hij in 2010 naar Indonesië om daar op Java een voetbalclub op te richten. De gelovige Ronald voelt zich daartoe tot God geroepen. Indonesië is het geboorteland van zijn ouders, maar zelf is hij daar nog nooit geweest. Ronald wordt geboren in Almelo en verhuist op zevenjarige leeftijd naar Heerenveen. 

Stichting Awas Kaki

Om de projecten te kunnen financieren richt Ronald de stichting Awas Kaki op. Dit betekent ‘Let op je voet!’, maar ook ‘Hou je staande!’. Dankzij opbrengsten van benefietwedstrijden en giften van bedrijven, fondsen en vrienden in Nederland kunnen Ronald en Barbara veel op Java bereiken. “Wij hebben honderden jongens tussen de zes en achttien jaar training en begeleiding gegeven, 237 jeugdtrainers opgeleid en een bijdrage geleverd aan scholing en voedselprogramma’s,” vertelt Ronald. De voetbalclub is onderdeel van een kerk met 12.000 zitplaatsen.

Na veertien jaar in Indonesië willen Ronald en Barbara langzamerhand het werk op de voetbalclub gaan overdragen. “De mensen daar kunnen zich nu prima zonder ons redden,” aldus Ronald. Het echtpaar weet nog niet waar ze na hun pensioen gaat wonen. “Nederland trekt, want daar wonen onze vijf kinderen en zes kleinkinderen,” zegt Barbara. Ze voegt er aan toe dat het niet eenvoudig is om hier een woning te vinden. “In Nederland is het leven duur, op Java niet, waar we nog een prachtige vrijstaande huurwoning hebben,” schetst Ronald het dilemma. 

Indisch Monument

De komende periode nemen zij de tijd om zich te beraden op hun toekomst. Ook brengen ze veel bezoeken aan hun familie en vrienden. Zo bezoekt Ronald een jaar geleden zijn zoon in Hoogeveen. Terwijl hij naar hem toe fietst, komt hij door Steenwijk en ziet daar een bordje staan met ‘Indisch Monument’. Hij gaat er kijken en neemt zich voor om een bijdrage te leveren aan de Indië Herdenking op 15 augustus. “Wat zou het mooi zijn als bij die herdenking jonge voetballers van VV Steenwijk een rol kunnen spelen.” Daarvoor roept hij de hulp in van Frans van der Velden, zijn oude ploegmaat van VV Steenwijk. “Een ongelooflijk goed idee omdat in de oorlog veel jeugdige sporters zijn omgekomen,” reageert Frans. De beide mannen denken verder aan het uitwisselen van foto’s met Indonesiërs, die een paar dagen later een kranslegging hebben. Ronald heeft bovendien contact opgenomen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en heeft ook het Indisch Monument in Heerenveen bezocht. Of zijn idee uitgevoerd kan worden, kan hij nog niet zeggen. “Het is kort dag en bijna vakantie, maar ik ga in ieder geval een bos bloemen leggen bij het monument,” klinkt het vastberaden.

Informatie: www.awaskaki.nl

Ronald en Barbara achter hun chalet in Oudehaske
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 16 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 27 mrt, 20:26