Rikes en Hendrik Wijkstra
Rikes en Hendrik Wijkstra Foto: Christof Visscher

Bittere pil voor Rikes en Hendrik: dit jaar opnieuw een vuurwerkverbod

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJK - Ook dit jaar is er weer een vuurwerkverbod als onderdeel van de coronamaatregelen. Dat is een bittere pil voor vuurwerkhandelaren. Maar ook voor bijvoorbeeld oudejaarsverenigingen. Ik sprak met Rikes Wijkstra van het bedrijf Wijkstra Watersport en Tim de Rooij van Oudejaarsvereniging De Oliebol te Vledder. 

Niet één stuk vuurwerk verkocht 
In 2019 hebben de broers Rikes en Hendrik Wijkstra (voormalige binnenvaartschippers) het alom bekende vuurwerkbedrijf van de familie Van der Nat te Steenwijk overgenomen. En daarmee ook de rechten om drie dagen per jaar vuurwerk te mogen verkopen. “Dat zijn heel belangrijke dagen voor ons!” vertelt Rikes. “Maar wij hebben nog niet één stuk vuurwerk kunnen verkopen! Vorig jaar niet en dit jaar dus ook weer niet! De verkoop in 2019 was nog voor rekening van de familie van der Nat,” legt hij uit.

Compensatie door overheid 
Velen denken dat het met vuurwerk makkelijk geld verdienen is, maar dat is echt niet het geval. Al in februari, maart worden de eerste voorbereidingen getroffen. Er zijn veel investeringen gemoeid met de verkoop van vuurwerk en er moet aan de eisen van diverse keuringsinstanties voldaan worden. Om nog maar niet te spreken over de aanschaf van de prachtige, reeds door hun voorgangers aangelegde vuurwerkbunkers. “Ja, we worden inderdaad door de overheid gecompenseerd,” vertelt Rikes desgevraagd. “Maar die 4.500 euro staat in schril contrast met de ongeveer een ton aan omzet die gedacht werd te worden gehaald.“ Meer dan 1.500 klanten werden er verwacht. Binnen de compensatieregeling hoort ook 6% van de omzet in 2019, maar daar valt Wijkstra Watersport dus helaas ook buiten de boot.

In perspectief plaatsen 
Die vuurwerkminnende klanten zouden ontvangen worden in een mooie showroom met daarin ook al hun watersport gerelateerde artikelen, waar men onder het genot van een hapje en een drankje eens naar kon kijken. “Wij zijn natuurlijk vooral een watersportbedrijf en als van die 1.500 mensen 10% in de zomer weer eens bij ons komt is dat heel erg mooi!” Maar Rikes begrijpt ook wel dat er maatregelen genomen moeten worden. Hij vertelt over de insteek dat men wil voorkomen dat er veel vuurwerkslachtoffers komen die plekken in het ziekenhuis bezet gaan houden. Wel wil hij het (in navolging van OMT experts Ernst Kuipers en Diederik Gommers) graag even in perspectief plaatsen. “De afgelopen winter hebben zich gedurende één week schaatspret ruim 40.000 mensen in het ziekenhuis gemeld. Toch hoor je er niemand over het schaatsen te verbieden…,” schertst hij. Ook geeft hij aan dat ter voorkoming van veel gewonden het assortiment vuurwerk ook aangepast is. “We verkopen vrijwel alleen nog maar siervuurwerk!” vult hij aan.

Vele vrijwilligers 
Teleurstelling is er ook bij Oudejaarsvereniging De Oliebol te Vledder. Ik spreek daar met Tim de Rooij, één van de vele vrijwilligers die er ieder jaar weer een feestje voor velen van maken. “Ja, voor de tweede keer op rij gaat het traditionele vuurwerk afsteken om acht uur ’s avonds op de Wellegiesweide niet door,” vertelt hij. Gelukkig kunnen de overige activiteiten dit jaar wel vrijwel onveranderd doorgaan. “Vorig jaar mocht er door de lockdown vrijwel niets!” Maar hij geeft ook aan te snappen dat de overheid wil voorkomen dat er grote groepen mensen samenkomen. Relativerend voegt hij nog toe: “Het is een grote teleurstelling, maar wij doen dit allemaal vrijwillig. Voor hen die hun geld met vuurwerk moeten verdienen is dit verbod voor het tweede jaar op rij pas echt erg!” aldus Tim. Om af te sluiten met: “Maar ik hoop echt dat het volgend jaar allemaal weer wel kan!” En wij allen hopen dat met hem.

Christof Visscher

Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 4 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 5 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 7 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop gisteren
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop gisteren
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport gisteren