Jorn Mondria, Michiel Klarenbeek en Bjarne Stap
Jorn Mondria, Michiel Klarenbeek en Bjarne Stap Foto: Noelle van Dijk

Burgemeester Rob Bats na reddingsactie brand Blokzijl: “Vrienden Michiel, Jorn en Bjarne zijn helden!”

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

BLOKZIJL - Vrijdagmiddag 17 december brak rond 14.00 uur brand uit in een woning aan de Bierkade in Blokzijl. Michiel Klarenbeek, Jorn Mondria en Bjarne Stap hebben met gevaar voor eigen leven een oudere man uit de brandende woning aan de Bierkade gehaald. “Michiel, Jorn en Bjarne zijn wat mij betreft de helden van het weekend,” roemt burgemeester Rob Bats hun reddingsactie. 

“Een ander willen helpen is niet altijd vanzelfsprekend. Deze drie vrienden laten zien hoe noaberschap eruit ziet: direct aan de slag en helpen. Ik wil hen graag op een later moment nog persoonlijk bedanken voor hun inzet. Ook het snelle optreden van de brandweer- en ambulancemensen verdient een compliment. Via deze weg wens ik ook de bewoners van de woning in Blokzijl alle goeds toe. Hopelijk kunnen zij snel weer hun vertrouwde leven oppakken,” vervolgt de burgemeester. 

Reddingsactie
Afgelopen zondagmiddag komen de drie vrienden weer bij elkaar. Natuurlijk is hun reddingsactie ook weer een belangrijk gespreksonderwerp. Ze hebben net in een mail de waarderende woorden van de burgemeester gelezen. Bescheiden reageert Jorn: “Iedereen noemt ons held of kanjer, maar zo voelen wij ons niet. Wij waren op dat moment ter plekke, maar als dat andere mensen waren geweest, hadden zij hetzelfde gedaan.” Daarmee bedoelt hij het redden van de oudere man van de bovenverdieping uit het brandende huis. Vlak daarvoor waren de drie vrienden in de vlakbij gelegen snackbar De Halte aan het eten. Zodra ze van de brand hoorden, bedachten zij zich geen moment en renden naar het brandende huis. Met een brandblusser begonnen ze meteen te blussen en brachten de bewoonster naar buiten. Zij zei dat haar man nog op de bovenverdieping was en niet zelfstandig naar beneden kon komen.

Automatische piloot
De vrienden bedachten zich geen moment en zijn naar boven gerend. Met z’n drieën hebben ze de man de trap afgedragen. Dat was een gevaarlijke en angstige onderneming omdat er veel rook in de kamer was. Gelukkig slagen de vrienden erin om de man heelhuids over te dragen aan het ambulancepersoneel. “We hebben daar niet bij nagedacht, we deden het op de automatische piloot, gewoon bam naar boven,” blikt Michiel terug, die verkoper van herenmode is. De drie vrienden zijn blij dat de man het heeft overleefd. Sinds de reddingsactie hebben zij nog niet gehoord hoe het verder met de man en vrouw is gegaan. “Wij zijn benieuwd hoe het met hen gaat. Wij kunnen gewoon Kerst vieren, maar voor hen is dat heel anders omdat hun huis bijna volledig is afgefikt,” zegt Bjarne bezorgd. Hij is in het dagelijks leven student marketing en communicatie.

‘Help uw naaste gewoon!’
Voor Jorn was het trouwens al de tweede keer dat hij een brand meemaakte. De eerste keer was in 2014 toen in het huis waar hij met zijn ouders woonde brand uitbrak. Daar heeft hij gelukkig geen trauma aan over gehouden en daarom kon hij afgelopen vrijdag goed handelen. “Ik heb er ook niet naar over gedroomd,” zegt de student accountancy. Een tip wat je moet doen bij brand, kan hij niet echt noemen. “Je handelt gewoon en dan doe je vanzelf datgene wat moet gebeuren,” zegt hij. Jorn vat het mooi samen: “Help uw naaste gewoon!”

Burgemeester Rob Bats spreekt zijn waardering uit voor de drie vrienden
Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 7 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 10 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 16 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54