Coördinator Steunouder Willemien Haasjes van Sociaal Werk De Kop
Coördinator Steunouder Willemien Haasjes van Sociaal Werk De Kop Foto: Aangeleverd

Gemeente Steenwijkerland en Sociaal Werk De Kop starten met Steunouder

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. In de gemeente Steenwijkerland helpt Sociaal Werk De Kop deze gezinnen met het initiatief Steunouder. 

Wethouder Trijn Jongman: “Steunouder biedt ouders op een hele laagdrempelige manier een vangnet waar ze - als ze dat willen - gebruik van kunnen maken. Voor ouders is het fijn als ze even wat rust kunnen nemen als dat nodig is en dan weten dat hun kind bij een steunouder in goede handen is.” 

Steunouders zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen (gezins)leven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen.

Een klein gebaar met een groot effect
“Hoewel het om steun dichtbij gaat, merken we dat ouders toch een drempel ervaren. Het is voor mensen soms lastig te begrijpen dat een buurtbewoner dit ‘zomaar’ voor jou wil doen,” zegt coördinator Willemien Haasjes van Sociaal Werk De Kop.

Esther is sinds kort steunouder: “Elke donderdagmiddag haal ik hem op van de peuteropvang. Mijn dochtertje en hij hebben een hele goede klik samen. Zij is inmiddels twee, hij drie en ze worden allebei heel blij als ze elkaar zien. Als ik hem naar huis breng, zie ik de oprechte dankbaarheid van zijn moeder. Door steunouder te zijn maak ik meerdere mensen blij: hem, zijn ouders, ons dochtertje en onszelf.”

Aan elkaar wennen
Voordat steunouders beginnen is er een kennismakingstraject met een training boordevol tips en handvatten. Tijdens het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De steunouder coördinator koppelt vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.

Steunouder worden of een steunouder nodig?
Nieuwsgierig of Steunouder jou en je gezin kan helpen? Of heb je zelf interesse om steunouder te worden? Kijk voor meer informatie op de website www.sociaalwerkdekop.nl. Je kunt je ook opgeven voor de online informatieavond op donderdag 3 februari om 20.00 uur. Aanmelden kan via info@sociaalwerkdekop.nl.

Heb je vragen? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Willemien Haasjes via (06) 104 504 57 of via steenwijkerland@steunouder.nl.

Afbeelding
Groot feest met "Die Dorfplatzmuzikanten" in de Veldkei Cultuur 5 uur geleden
De Zeeklank met dirigent Johan Bredewout
Interview: Johan Bredewout is veertig jaar dirigent van Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank Cultuur 8 uur geleden
Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur 10 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 12 uur geleden
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Vanwege grote belangstelling tweede lezing Sjef Damhuis op 29 april over Einsatzkommando van Steenwijk Steenwijkerland 23 uur geleden
Piet Bijker in actie als scheidsrechter bij de jeugd -
Kopduel met scheidsrechter Piet Bijker: 'Nog nooit een wedstrijd hoeven staken' Met vijf foto's gisteren
Mirjam Remijnse met haar favoriete werk
Expositie Mirjam Remijnse in Infopunt Duurzaam Doen Cultuur 17 apr, 17:04
Afbeelding
De 17e editie van Wandelfestijn St. Christoffel Steenwijkerwold is op donderdag 9 mei Sport 17 apr, 16:58