Dani Arendse (links) met zijn punter
Dani Arendse (links) met zijn punter Foto: Aangeleverd

Steenwijkse Dani maakt een punter als examenstuk

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

GIETHOORN - Dani Arendse (21) heeft afgelopen weken veel waardering geoogst voor de punter die hij tijdens zijn stage bij Punterbouw Schreur heeft gemaakt. “Ik vind het belangrijk dat dit eeuwenoude ambacht blijft bestaan!”

Op een dinsdag in mei is het een drukte van belang in de werkplaats van Punterbouw Schreur. De werknemers zagen, schuren, lassen en timmeren dat het een lieve lust is. Het ruikt er naar verse houtsnippers. Dani Arendse loopt hier vanaf februari stage. “We zijn nu bezig met een aluminium rondvaartboot,” wijst de Steenwijker aan. Het vorige project waar hij aan werkte, ligt een stukje verderop. “Dit een kleine punter, een melkboot, die ik heb gemaakt als examenstuk voor mijn opleiding Creatief Vakman aan het Cibap in Zwolle,” legt hij uit. De punter ziet er prachtig uit, met sierlijke ronde vormen en strak in de lak. 

‘Niets is recht’

Dani vertelt dat hij vanaf begin april, een kleine maand, bezig is geweest met de bouw van het authentieke vijf meter lange eikenhouten Gieterse vaartuig. “Eerst heb ik het vlak gemaakt, toen de klampen, de zijden en de spanten,” beschrijft hij het bouwproces. Vervolgens heeft hij de boven- en binnenkant in de teer gezet en de boven- en binnenkant gelakt. “Het was een hele uitdaging om deze boot te bouwen, niets is recht,” zegt Dani. Hij wijst daarbij naar het vele gereedschap wat hij daarbij gebruikte. “Een gewone en een elektrische handzaag, een invalzaag en een lintzaag,” somt de vakman in spé op. Bijzonder is dat Dani geen afval produceerde bij de bouw. Al de afgezaagde stukken hout, heeft hij elders weer toegepast, zoals de punten van de zijdes voor het bankje. 

Eeuwenoud ambacht

Op 25 april heeft Dani zijn examenstuk gepresenteerd op school. Medeleerlingen en docenten waren daarbij vol lof over het eindresultaat. “Wat moet ik hier nog over opmerken?” vroeg een aanwezige ingenieur zich af. Dani’s vader René was ook bij deze presentatie aanwezig. “Ik ben behoorlijk trots op Dani, de tranen stonden in mijn ogen, toen hij die presentatie hield.” Dani is nog in afwachting van de beoordeling, maar het kan haast niet anders of hij slaagt met vlag en wimpel. Op 7 juli is de diploma-uitreiking. Een baan heeft Dani al gevonden. “Ik kan hier blijven werken,” zegt hij met een grote lach. Op de vraag waarom het werken bij Punterbouw Schreur hem zo goed bevalt, hoeft de jonge vakman niet lang na te denken. “Ik vind het belangrijk dat dit eeuwenoude ambacht blijft bestaan! Elke dag is anders, ik werk hier met heel veel verschillende materialen en machines.” 

De punter van Dani blijft het eigendom van Punterbouw Schreur. Belangstellenden kunnen het huren om daarmee een tochtje door de Gieterse wateren te maken. Maar eerst is de punter nog te zien op een expositie in Zwolle, binnenkort op: www.facebook.com/Scheepswerfschreur en in de toekomst in het Puntermuseum in Giethoorn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding