Abhronil Chaudhuri (links) en Reinout Getreuer
Abhronil Chaudhuri (links) en Reinout Getreuer Foto: Wilbert Bijzitter

Met NEXT zet Steenwijkerland regio op de kaart voor toptalent

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Topbedrijven in deze regio staan te springen om getalenteerde werknemers met zeer specialistische vaardigheden. Daarom lanceerde Steenwijkerland het project NEXT: Network for international Exchange of Talent. Overheid en bedrijfsleven werken samen om internationaal toptalent uit het buitenland te verleiden hier te komen wonen en werken. De eerste is sinds kort aan de slag in Steenwijk. Daarom worden nu ook in de Regio Zwolle meer bedrijven gezocht die willen aanhaken.

NEXT is het resultaat van een vraag uit de markt zelf. Een paar jaar geleden luidden drie, internationaal opererende ondernemingen in Steenwijkerland de noodklok: er was dringend behoefte aan topspecialisten. Royal Huisman Shipyard, ELEQ en Agrifac gaven aan hooggeschoolde werknemers nodig te hebben, om tot de mondiale top te blijven behoren. Maar waar haalden ze die knowhow en vakkrachten vandaan?

Aantrekkelijk aanbod

Expats komen veelal uit het buitenland. Zoals Abhronil Chaudhuri (24) uit India, die sinds kort bij ELEQ in Steenwijk werkt. “Als we professionals van over de grens willen verleiden om zich aan onze regio te binden, moeten we met een aantrekkelijk aanbod komen. Meer dan alleen een uitdagende werkomgeving,” zegt Bert Flierman. Hij is projectregisseur van NEXT, dat in Steenwijkerland uit de startblokken kwam. “De mooie leefomgeving hebben we al; het is hier prettig wonen. Maar je moet als gebied ook internationaal georiënteerd zijn. Een expat die hier voor een paar jaar komt wonen en werken zoekt Engels sprekende contacten of een passend cultureel aanbod. Daar moeten we in investeren. Dan hebben we iets moois in huis met NEXT, dat heel goed past bij de ambitie van de Regio Zwolle om uit te groeien tot vierde economische regio van Nederland.”

Samenwerkingsverband

Het idee komt vanuit de genoemde internationale ondernemingen in Steenwijkerland. Bert Flierman: “In de hele Regio Zwolle zijn er 25 tot 40 van dit soort hoogwaardige technologische bedrijven die tegen dezelfde problemen aanlopen: een gebrek aan vakkennis die vaak niet om de hoek te vinden is. Met NEXT kunnen zij hun specialistische kennis vanuit het buitenland aantrekken én borgen.” De ervaring bij ELEQ is zeer positief, zegt innovation manager Reinout Getreuer: “Expats als Abhronil passen goed bij het internationale karakter van ons bedrijf.”

“Om dit project te doen slagen is een krachtig samenwerkingsverband nodig, waarbij werknemers kunnen worden uitgewisseld. In de eerste fase van het project zoeken we zo’n 5 tot 10 bedrijven die meedoen.”

Rompslomp uit handen

Zo werkt NEXT: bedrijven met een hulpvraag trekken technisch specialisten vanuit de hele wereld aan. Zo kunnen zij innovatieve producten en oplossingen ontwikkelen en beter inspelen op de klantvraag van morgen. Tegelijk wordt, met hulp van de overheid, in de regio gezorgd voor huisvesting, maar ook scholing en werk voor het gezin van de expat, en begeleiding naar een sociaal netwerk en entertainment. De Indiase expat van ELEQ is heel blij met die ondersteuning: ‘Zonder NEXT was ik zeker maanden bezig geweest om mijn documenten op orde te krijgen, zoals BSN-nummer en bankrekening.’ Bert Flierman beaamt dat: “Overheden kunnen werkgevers én werknemers zo veel rompslomp uit handen nemen.”

De Regio Zwolle zet zich hiermee op de kaart als kansrijk gebied voor toptalent. Inmiddels zijn Pan Oston uit Raalte en Terracarta uit Hoogeveen ook aangesloten bij het NEXT consortium.

Bedrijven die belangstelling hebben om mee te doen kunnen voor informatie terecht bij projectregisseur Bert Flierman, telefoon 06 516 944 23 of e-mail NEXT@steenwijkerland.nl

Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 6 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 6 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 12 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 14 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 16 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 18 uur geleden
De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 23 apr, 16:30
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 23 apr, 16:00
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 23 apr, 14:37