Boerenprotest bij het gemeentehuis in Steenwijk
Boerenprotest bij het gemeentehuis in Steenwijk Foto: Hilda Knol

Steenwijkerlandse boeren protesteren bij gemeentehuis en in Eesveen

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - Maandagmiddag 4 juli komen zo’n honderd boeren met een dertigtal tractoren naar het gemeentehuis van Steenwijkerland. Ze zijn daar om aandacht te vragen voor de motie die dinsdagmiddag in de gemeenteraad besproken zal worden en om een petitie aan te bieden.

De boeren arriveren rond 14.00 uur bij het gemeentehuis. Daarbij blokkeren ze tijdelijk de weg. Hun tractoren en andere landbouwmachines parkeren ze op het parkeerterrein voor het gemeentehuis en in de bermen van de Vendelweg. Op hun voertuigen hebben ze grote spandoeken aangebracht met teksten zoals ‘No farmers, no food’ en ‘Alleen meten is weten, stop de groene leugen’. Een woordvoerder gaat het gemeentehuis binnen en spreekt daar met burgemeester Rob Bats. Hij zegt dat hij begrip heeft voor de onvrede van de boeren en dat hun argumenten meegenomen worden bij het overleg. 

Marco Donker, melkveehouder in Blankenham, vertelt dat de boeren naar het gemeentehuis zijn gekomen om aandacht te vragen voor de motie die dinsdagmiddag in de gemeenteraad besproken zal worden. “We hebben al jaren met allerlei regelgeving te maken. Dat beleid slaat nergens op en wat het stikstof betreft doet de overheid allerlei aannames, meten ho maar!” uit Donker zijn verontwaardiging. 

Tussen de boeren die in een grote groep voor de ingang gaan staan, bevinden zich een groepje burgers. “Wij zijn hier om de boeren te steunen, want wij vinden de stikstofmaatregelen veel te ver gaan,” zegt een vrouw met een boerenzakdoek om haar hoofd geknoopt. Ze wil niet met haar naam in de krant. Om 15.15 uur vertrekken de boeren. “We gaan naar de Heerenbrug,” roept één van hen. Eén van de sympatiserende burgers gaat op de Vendelweg staan om het verkeer te regelen. Al toeterend rijden de boeren weg. 

Eesveen

Op maandagavond komen een groep boeren bij elkaar bij de rotonde van de Eesveenseweg in Eesveen. De boeren houden daar een vreedzame actie. Bewust blokkeren ze de weg niet, maar delen worst en kaars aan dorpsgenoten en andere passanten.

Elders in de regio zijn maandag blokkades van boeren met tractoren en paardenhouders met trailers, zoals bij op- en afritten van de snelwegen A28 en A37. Maandagmorgen reden paardenhouders vanuit Steenwijk naar Nieuwleusen. Daar ontstond een file van tien kilometer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 6 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 7 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 9 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 24 apr, 22:41
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 24 apr, 21:34
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 24 apr, 20:47