Vlnr: Simone, Alexandra en Jomi
Vlnr: Simone, Alexandra en Jomi Foto: Aangeleverd

Een moment op adem komen met hulp van een Steunouder

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Jomi kwam er onverwachts alleen voor te staan. Met een pasgeboren dochter, veel zorgen en geen mensen die haar konden helpen. Toen kwam Steunouder op haar pad. Steunouders bieden kinderen een of twee dagdelen per week een gastvrij thuis en geven zo een steuntje in de rug aan ouders die wat extra hulp kunnen gebruiken. Sinds kort gaat het dochtertje van Jomi, Alexandra, af en toe naar Simone.

Simone is steunouder en vertelt er graag over: “Ik zag op facebook een advertentie en later ook nog in de krant. Ze zochten specifiek een steunouder voor een baby. Dat sprak mij wel aan. Ik heb gereageerd en toen kwam Willemien van Sociaal Werk De Kop om kennis te maken. En daarna kwam Jomi langs om kennis te maken en dat bleek een match. Haar dochter Alexandra komt één keer in de week een dagdeel. We stemmen elke week met elkaar af wat handig is. Ik heb zelf vier kinderen. Twee dochters en twee zonen tussen de 12 en 18 jaar oud. Mijn eigen meiden vinden het ook super als Alexandra er is. Ze willen graag de fles geven of met haar wandelen.” Ze vervolgt: “Wat je in korte tijd kan meegeven aan iemand is geweldig. Zo’n kleine moeite. Alexandra gaat gewoon mee in ons gezin. We supporten Jomi ook en proberen mee te denken en mee te helpen. Ik raad iedereen aan om ook steunouder te worden! Het is geen belemmering en het meedraaien in het gewone gezinsleven is al goed genoeg.”

Een steunouder geeft plezier aan het kind en daarmee steun aan de ouder!

Jomi vult haar aan: “Toen ik Simone en haar gezin zag dacht ik direct, wat een hartelijk lief gezin. Ik voel mij heel erg veilig en wist dat dit een mooie plek voor mijn dochter zou zijn om af en toe te verblijven. Ik breng haar elke keer met veel gemak weg en soms haal ik haar op en dan zie ik haar dochters nog met mijn dochter spelen.” Ze glimlacht: “Het helpt mij heel erg. Ik had vroeger geen moment om zelf op adem te komen. Ik ben heel dankbaar hoe het steungezin mij helpt. Ik zou het zeker meer mensen aanraden, het is goed om soms om hulp te vragen. Als Alexandra bij Simone is, heb ik een moment voor mijzelf. Ik ga dan bijvoorbeeld sporten.”

Meer over Steunouder

Een steunouder is een vrijwilliger die een of twee dagdelen per week een kind opvangt. De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf. Ouders, die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen. Daardoor kunnen ze in stressvolle situaties terecht komen. Dat kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en leiden tot het moeten inzetten van zwaardere zorg. Steunouder wil dit voorkomen door steunouders aan deze gezinnen te koppelen. Willemien is Steunouder coördinator bij Sociaal Werk De Kop. Ze geeft voorlichting en matcht onder andere het vraag en aanbod. Willemien; “Ik vind het mooi dat de één zich zo open en kwetsbaar durft op te stellen en dat de ander iets voor haar wil betekenen en dat er op een hele natuurlijke manier iets ontstaat wat werkt. Opvang is echt voor opvang als het nodig is, voor werk of studie. De steunouder is er echt ter ondersteuning, zodat de ouder tot rust kan komen en het kind in een natuurlijke gezinsomgeving is. Een stukje netwerkverbreding, zo waardevol.”

Er zijn meer steunouders nodig in Steenwijkerland

Op donderdag 13 oktober 20.00 uur is er een online informatieavond voor iedereen die geïnteresseerd is om (mogelijk) steunouder te worden. Of neem contact op met Sociaal Werk De Kop voor meer informatie. www.sociaalwerkdekop.nl.

Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 10 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 12 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 18 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54