De wandelgroep houdt halt bij de beuk bij Park Rams Woerthe
De wandelgroep houdt halt bij de beuk bij Park Rams Woerthe Foto: Hilda Knol

Wandelen en lezen met het Taalpunt

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - Iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren spreken, lezen en schrijven is welkom bij Taalpunt Steenwijkerland. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij de wandelgroep of leesgroep. Taalpunt Steenwijkerland werkt daarbij samen met Sociaal Werk De Kop en de Bibliotheek. 

De wandelgroep start elke donderdagmorgen om 10.00 uur bij de Bibliotheek in Steenwijk. Elke keer bestaat de groep uit drie tot acht deelnemers en een paar vrijwilligers. Op een zonnige novemberdag lopen Esther ten Hove van Taalpunt Steenwijkerland en Gerdo van Dalen, buurtwerker van Sociaal Werk De Kop, mee met de groep. De wandelaars lopen via de Oosterstraat naar Park Rams Woerthe. Het gesprek gaat over de winkels die zij onderweg tegenkomen. “Ik vind het leuk om mee te lopen en mensen te leren kennen. Door samen te praten leer ik nieuwe woorden,” vertelt een deelneemster. Rita loopt voor de eerste keer mee. Zij heeft zich aangemeld als vrijwilliger. “Ik woon in de buurt en vind het leuk om mee te wandelen. Zo spreek je eens andere mensen en kan ik ze ook nog helpen met de taal,” vertelt ze.

Beuk

Vlak voor de ingang van Park Rams Woerthe stopt de groep bij een grote boom. Gerdo vertelt dat dit een beuk is. “Door schimmel is deze boom ziek en daarom moet hij worden gekapt,” legt hij uit. De groep loopt daarna het park in. De deelnemers oefenen de namen van planten en bomen. Na een uur keert de groep terug naar de bibliotheek. Esther wijst onderweg in het centrum nog een paar mooie gevelstenen aan. “Als je de teksten op de gevelstenen leest, leer je iets over de geschiedenis,” klinkt het. Bij een kop koffie na afloop in de bibliotheek benadrukt ze nog dat iedereen welkom is om zich aan te sluiten bij de wandelgroep, ook als je de taal wel goed beheerst. Nieuwe vrijwilligers zijn ook welkom! Voor wandelaars is aanmelden niet nodig. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via:  info@taalpuntsteenwijkerland.nl.

Leesgroep 

Naast de wandelgroep kan je ook je taal bijspijkeren in de leesgroep. Deze groep komt elke woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur samen in het Taalpunt aan de Matthijs Kiersstraat 11 in Steenwijk. De deelnemers lezen samen met vrijwilligers uit bijvoorbeeld de makkelijke versie van het boek van Nederland Leest of die van de Libelle. Wil je komen? Meld je dan aan via: info@taalpuntsteenwijkerland.nl.

Taalcafé

Verder is er nog een Taalcafé in Wijkcentrum Gagels op dinsdagmorgen in Steenwijk en in Pand 17 op vrijdagmorgen in Vollenhove. Daar kun je tussen 10.00 en 11.00 uur zonder afspraak binnenlopen. Kijk voor meer informatie op: www.taalpuntsteenwijkerland.nl.

Vanwege de schimmel moet de beuk gekapt worden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 2 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 3 uur geleden
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur 4 uur geleden
Giethoorn Wethouder Bram Harmsma opent de beweegroute
Nieuwe beweegroute in Giethoorn feestelijk geopend Met video 11 uur geleden
Werk van Marijke Binnekamp-de Wit
Expositie 'I'm Every Woman' in Kulturhus in Giethoorn Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 20 uur geleden