Niek van der Oord
Niek van der Oord Foto: Aangeleverd

Niek van der Oord geeft lezing over Joodse Werkkamp It Petgat in De Landerijen

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

OLDEMARKT - Niek van der Oord komt op donderdag 19 januari naar de Landerijen om een lezing te houden over de geschiedenis van het Joodse Werkkamp It Petgat vlak bij de voormalige gemeente IJsselham. De schrijver is hier op uitnodiging van de Historische Vereniging IJsselham.

Wanneer wij de geschiedenisboeken in duiken wordt vooral de hoofdmoot gelegd op kamp Westerbork. Wanneer je een stukje onderzoek doet kom je erachter dat er veel meer speelde omtrent Jodenkampen in Nederland. Niet ver vanaf onze voormalige gemeente IJsselham was het werkkamp It Petgat. Om precies te zijn zes minuten rijden met de auto van ons Historisch centrum. Is het ons ontgaan dat hier een Joods werkkamp heeft gestaan tussen juni 1942 en oktober 1942? 

Op donderdag 19 januari zal Niek van der Oord zijn toehoorders meenemen in de geschiedenis van het Joodse Werkkamp It Petgat. Hij is een bekend gezicht op het gebied van historie in de achtertuin. Een schrijver in hart en nieren. Aan de ene zijde een geslepen journalist, maar aan de andere kant ook een verfijnde boekschrijver bekend van de volgende boeken, die zijn uitgegeven in 2000: ‘Mankeert ons aan een goed adres (brieven en getuigenissen uit de jaren 1936-1945)’, 2003: ‘Jodenkampen’ en in 2014 het boek ‘Meisje vermist!’

Oproep aan de jeugd

Robert van den Belt van de Historische Vereniging IJsselham nodigt ook de jeugd uit om naar de lezing te komen. “Op school wordt geregeld over de Tweede Wereldoorlog verteld en gesproken, maar het was dichterbij dan wij ons zelf kunnen voorstellen. Wat is er vroeger gebeurd op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en wat kunnen wij hiervan leren? Voor onze jeugd een oproep tot, misschien is het iets voor jou om de lezing bij te wonen?”

Op donderdag 19 januari is iedereen van harte welkom in de Landerijen in Oldemarkt. De inloop van de lezing is vanaf 19.30 en de lezing zal om 20.00 starten. Niet leden van de historische vereniging IJsselham betalen drie euro.

Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 18 uur geleden
Wie is er bang voor Virginia Woolf
Met twee video's: Komische Insta-typetjes van Merijn Scholten in De Meenthe Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Met acht foto's: Twee voertuigen uitgebrand aan de Willem van der Veerstraat in Steenwijk 112 28 mrt, 12:04
Afbeelding
Pannakooi bij RSG Tromp Meesters wordt op woensdag 10 april geopend Steenwijk 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Goed overleg zorgt voor oplossing: Lelieteelt in Diever bij school gaat niet door Westerveld 28 mrt, 11:59