Klas 6/7 en 8 van De Schutsluis in Blokzijl
Klas 6/7 en 8 van De Schutsluis in Blokzijl Foto: Aangeleverd

De Schutsluis doet mee met de E-waste race: ‘Lever uw spullen bij ons in’

Steenwijkerland

BLOKZIJL - Leerlingen van Kindcentrum De Schutsluis in Blokzijl doen mee met de E-waste race. Dat houdt in dat zij oud elektronisch afval verzamelen om het vervolgens te recyclen.

Milou Steenbeek vertelt: “Wij doen mee met groep 6/7 en 8 want oude grondstoffen kunnen we makkelijk nog een keer hergebruiken. Jonge kinderen uit Congo moeten namelijk hard werken om grondstoffen voor ons uit de grond te halen, daarvan maken wij weer telefoons, kabels, computers, monitors, radio’s, enzovoort. In telefoons zitten namelijk wel minstens 30 verschillende grondstoffen. En al die grondstoffen zijn giftig, dus het kan ook gevaarlijk zijn voor de kinderen, ze moeten de grondstoffen met de hand uit de grond halen. Dat is toch belachelijk?! Daar willen wij (met nog tien andere scholen) iets aan veranderen.

Grondstoffen hergebruiken

Wij willen daarom dat wij met z’n allen oude grondstoffen gaan hergebruiken. Met het inzamelen van die oude apparaten verdienen wij ook nog eens punten en met die punten kunnen wij een schoolreisje naar Dinoland winnen. Maar natuurlijk doen we daarom niet mee. Wij doen mee om er bewust van te worden wat er allemaal gebeurt in deze wereld om bijvoorbeeld een nieuwe telefoon te maken. Een tweedehands telefoon/computer kopen kan al heel wat zijn om deze wereld te verbeteren. Als uw telefoon het niet meer doet kunt u het beter inleveren dan in de kast leggen. Maar gooi het niet weg bij restafval, want dan gooi je eigenlijk waardevolle grondstoffen weg, wat natuurlijk super zonde is. Gooi het wel weg bij inleverpunten speciaal voor oud elektronica.”

E-waste race heeft al meer dan 800 scholen bereikt en de race wordt in heel Nederland georganiseerd, van Groningen tot Limburg en van Zeeland tot Drenthe. Met al die scholen zijn er al meer dan 1,4 miljoen apparaten ingezameld.

Natuurlijk kunt u het ook inleveren bij kindcentrum De Schutsluis in Blokzijl bij de vijf zwarte containers achter het hek. Let op: zet uw E-waste naast de containers!v”Bedankt alvast! aldus alle leerlingen.

Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 10 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 10 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 15 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 19 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 21 uur geleden
De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 23 apr, 16:30
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 23 apr, 16:00
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 23 apr, 14:37