Tjako van Schie: "Welkom op het Koningsdagconcert met DOOK"
Tjako van Schie: "Welkom op het Koningsdagconcert met DOOK" Foto: Aangeleverd

Van collega tot collega: Tjako van Schie

· leestijd 2 minuten Westerveld

WILHELMINAOORD - In deze rubriek bevraagt koor- en orkestdirigent Angelica Braam uit Steenwijk een muziekcollega. Deze week is dat pianist Tjako van Schie uit Wilhelminaoord. Daarnaast is hij muziekdocent, componist, arrangeur, repetitor en koordirigent.

Tjako, hoe ziet jouw muzikale carrière eruit?

“Ik ben op vierjarige leeftijd begonnen met pianolessen op de muziekschool in Coevorden. Eerst wilden mijn ouders nog dat ik de blokfluit ging bespelen, maar dat was geen succes, dus direct maar op de piano. Het was al vrij snel duidelijk dat ik naar het conservatorium wilde en hoewel mijn vader zei dat ik maar beter wiskunde kon gaan studeren, heb ik toch voor de muziek gekozen. Na mijn VWO-diploma ben ik piano gaan studeren aan het conservatorium in Zwolle. In 1979 afgestudeerd voor DM (Docent Muziek) en in 1985 voor UM (Uitvoerend Musicus). In 1911 heb ik de Goldberg Variaties van J.S. Bach op cd opgenomen. Verder heel veel concerten gegeven, masterclasses in Weimar in de voormalige DDR gevolgd, deelgenomen als enige West-Europeaan aan een pianoconcours in Bulgarije en overal gespeeld van gevangenissen tot ziekenhuizen. Op mijn 26e werd ik docent aan het conservatorium van Hilversum, dit conservatorium is opgegaan in het conservatorium van Amsterdam en daar geef ik nog steeds les. Dit is een kleine opsomming van mijn muzikale levensloop!”

Ook ben je gastdocent aan het conservatorium van Porto. Kun je daar wat over vertellen?

“Ik ben daarvoor benaderd door saxofonist Henk van Twillert, die daar al lesgaf en op zoek was naar een repetitor (begeleider, red.) voor zijn saxofoonleerlingen. Drie à vier keer per jaar ging ik voor ongeveer tien dagen naar Porto om masterclasses te geven. Zeer intensief, maar ook ontzettend leuk om te doen. In 2019 was de laatste keer, toen kwam de coronapandemie ertussen. Er zijn plannen om het weer op te pakken, dus wie weet volgend jaar weer.”

Sinds een aantal maanden ben je de dirigent van klein mannenkoor DOOK uit Wilhelminaoord. Heb je daarvoor ook al gedirigeerd?

“Ja hoor, tijdens mijn conservatoriumopleiding viel ik al regelmatig in bij de koren waar ik als repetitor speelde. Kon de dirigent niet of was hij ziek, dan stond ik voor de groep. Zo heb ik vorig jaar nog als interim dirigent voor de Melody Singers in Meppel gestaan. Ze waren op zoek naar een nieuwe dirigent en hebben in alle rust een andere kunnen vinden. Nu ben ik daar weer repetitor. Klein Mannenkoor DOOK kende ik al vrij goed, omdat ze op dinsdagmiddag in mijn muziekcentrum ‘RondoM’ repeteren. Het is een klein koor bestaande uit 14 mannen met een zeer breed repertoire. Ik ben het oude repertoire van hen aan het opfrissen en begonnen met het instuderen van nieuwe stukken, waaronder ‘The conquest of Paradise’ van Vangelis. Er kunnen nog nieuwe stemmen bij en om kennis te maken met het koor nodig ik iedereen van harte uit om op Koningsdag 27 april ‘s avonds te komen luisteren naar het Koningsdagconcert waar DOOK ook zal optreden. In ‘RondoM’, Linthorst Homanstraat 22, Wilhelminaoord. Aanvang 20.00 uur.

Nu we het toch over ‘RondoM’ hebben, wat is dat precies?

“’RondoM’ is een cultureel muziekcentrum in Wilhelminaoord. Wij (Tjako en Johan van Lenthe) hebben dit voormalige schoolgebouwtje in 2019 gekocht. De bedoeling is, en zo heeft het gelukkig ook uitgepakt, dat er concerten worden gegeven, workshops, lezingen, tentoonstellingen van verschillende kunstenaars, muziektheater en alles wat met kunst en cultuur in verband kan worden gebracht. Ik geef zelf ook soloconcerten of treed op als begeleider van andere solisten. De zaal is niet heel groot, maar toch kunnen er zonder problemen 60 mensen in. De diversiteit van de concerten en optredens is heel groot maar ook heel laagdrempelig met een informele sfeer. Het eerstkomende concert is zoals al eerder aangegeven op Koningsdag. 

Op 4 mei zal er een herdenkingsconcert plaatsvinden met zangeres en dichteres Janine Pas. Alle informatie kun je vinden op www.rondomusicmanagement.nl en wie weet zien we elkaar tijdens een van de volgende concerten!”

Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 16 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 27 mrt, 20:26