Bij het Repair Café zijn vijftien enthousiaste vrijwilligers actief.
Bij het Repair Café zijn vijftien enthousiaste vrijwilligers actief. Foto: Aangeleverd

Vrijwilligers Repair Café Vledder repareren gratis huishoudelijke spullen

· leestijd 1 minuut Westerveld

VLEDDER – ‘Het Repair Café is er voor al die kleine reparaties, waarmee je niet snel naar de winkel gaat”, zegt Geert Pijlman. Hij heeft in Vledder een Repair Café op poten gezet. ‘Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om te concurreren met de middenstand. Onze vrijwillige deskundigen geven je fiets dus geen onderhoudsbeurt, maar plakken wel je band.”

Een Repair Café is een plek waar vrijwilligers gratis kleine huishoudelijke spullen repareren. Dit soort Repair Cafés worden in Nederland al op talloze plekken georganiseerd. Denk aan kleine elektrische apparaten als koffiezetapparaten, föhns, mixers of lampen en elektronica als printers, laptops en tablets. Maar ook aan kleine houtreparaties van bijvoorbeeld speelgoed, nestkastjes of kleine meubels. Bij het Repair Café Vledder zijn bovendien vier dames aangesloten die naai- en verstelwerk doen. Ook geeft iemand kosteloos advies over de verduurzaming van woningen. 

Duurzaam

Geert Pijlman is bestuurder van Stichting Noabuur in Vledder. Nu we corona achter ons laten, leek het hem een goed idee om middels een Repair Café de onderlinge verbinding weer meer ruimte te geven. “Bovendien is het repareren van spullen duurzaam, en is het in deze tijden van inflatie ook aantrekkelijk.” Geert is bij het Repair Café in Havelte wezen kijken om inspiratie op te doen. Daarna bezocht hij ook het hoofdkantoor van Repair Café Nederland in Amsterdam. “Met het handboek dat ik in Amsterdam kreeg onder de arm ben ik weer naar Vledder teruggekeerd.”

Enthousiasme

Terug in Vledder ging Geert op zoek naar vrijwilligers voor het nieuwe Repair Café. “Ik ben enorm onder de indruk van het ongelofelijke enthousiasme dat ik toen tegenkwam”, vertelt hij. “Mensen lieten me graag zien wat hun vaardigheden zijn en hoe hun werkplaats er uit ziet. Bovendien stelden ze me voor aan anderen die wilden helpen.” Zo had Geert sneller dan verwacht een club van vijftien vaardige vrijwilligers bij elkaar. 

In september was de eerste bijeenkomst van het Repair Café in Vledder, in het gebouw van Noabuur aan het Lesturgeonplein 2. Die werd meteen al goed bezocht. “We gaan het eerst een jaar proberen met eens per maand een bijeenkomst. Als het de bijeenkomsten goed bezocht blijven worden, gaan we daarna misschien wel twee keer per maand een Repair Café houden.”

Tweede zaterdag

Het Repair Café in Vledder is elke tweede zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur te bezoeken bij Noabuur aan het Lesturgeonplein 2. De volgende is dus op zaterdag 10 december. Ook wie niks om te repareren heeft, is van harte welkom voor een kop koffie.

Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 7 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 7 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 12 uur geleden
Bijentuin
Bloeiende Bijentuin in Steenwijk telt twaalf verschillende soorten bijen Steenwijk 14 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 16 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 18 uur geleden
De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 23 apr, 16:30
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 23 apr, 16:00
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 23 apr, 14:37