Het Koloniepad
Het Koloniepad Foto: Aangeleverd

Op 18 en 19 maart introductie nieuwe wandelmarathon Het Koloniepad: 42 km wandelen door historische erfgoed en ongerepte natuur

· leestijd 1 minuut Westerveld

FREDERIKSOORD - In het weekend van 18 en 19 maart wordt de nieuwe wandelmarathon Het Koloniepad officieel geopend. Het pad verbindt de UNESCO Werelderfgoed koloniën Frederiksoord en Veenhuizen met elkaar en gaat over de wandelknooppunten in Drenthe. De route is exact 42 kilometer lang en doorkruist drie prachtige natuurgebieden; Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Doldersummerveld en het Fochteloërveen.

Feestelijk startweekend 
Voor de opening van Het Koloniepad wordt een feestelijk weekend georganiseerd op zaterdag 18 en zondag 19 maart a.s. Een selecte groep van wandelaars gaat via het bijzondere cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid, dat gekenmerkt wordt door vele monumenten en een uniek orthogonaal lanenstelsel, door de ongerepte natuur naar het unieke gevangenisdorp.

Vroeg uit de veren
Deelnemers starten voor dag en dauw bij museum De Proefkolonie met koffie en koek . Onderweg komt men langs verschillende horecagelegenheden waar een versnapering ligt te wachten en gestempeld moet worden. Bij een volle stempelkaart ontvangt men bij de finish in Veenhuizen een aandenken en kan na een actieve dag worden gegeten.

Aanmelden voor het openingsweekend
Het Koloniepad is een initiatief van de beide musea en is in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Drentse Landschap, Recreatieschap Drenthe en de Maatschappij van Weldadigheid uitgezet. Om een goede balans te vinden tussen recreëren, in deze bijzondere gebieden, en het behoud van flora en fauna kunnen er per dag 50 deelnemers meelopen. Opgave voor 18 en 19 maart is dan ook verplicht.

Wandelkaart vanaf 20 maart verkrijgbaar 
Vanaf 20 maart is de kaart, met route en extra informatie, te koop bij de bezoekerscentra van museum De Proefkolonie en het Gevangenismuseum. Ook verkopen diverse toeristische en recreatieve ondernemers in de regio de wandelkaart. Wandelaars die het lopen van 42 km te veel vinden, kunnen er ook voor kiezen om Het Koloniepad in etappes te lopen. Het is aan te raden om de route in Frederiksoord te beginnen maar starten in Veenhuizen, Appelscha, Zorgvlied of Doldersum zijn ook goede keuzes.

Aanmelden voor het speciale openingsweekend kan via www.proefkolonie.nl.

Piet Bijker in actie als scheidsrechter bij de jeugd -
Kopduel met scheidsrechter Piet Bijker: 'Nog nooit een wedstrijd hoeven staken' Met vijf foto's 12 uur geleden
Mirjam Remijnse met haar favoriete werk
Expositie Mirjam Remijnse in Infopunt Duurzaam Doen Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
De 17e editie van Wandelfestijn St. Christoffel Steenwijkerwold is op donderdag 9 mei Sport 13 uur geleden