Roos Lozie en Sjoerd IJzerman
Roos Lozie en Sjoerd IJzerman Foto: Wim Goedhart

Winetable is verhuisd naar ruim pand aan het Eeser Veld: Wijngroothandel groeit door meer dan alleen het leveren van wijn

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages Insta-Dekop

STEENWIJK - Winetable is een zelfstandige wijnimporteur. Het bedrijf van vinoloog, gastronoom en sommelier Sjoerd IJzerman en zijn partner Roos Lozie is de afgelopen tijd flink gegroeid. Vorige week is het daarom verhuisd van een ruimte aan de Kornputsingel naar een ruim bedrijfspand aan het Eeser Veld in Steenwijk. 

In het gloednieuwe pand van Winetable is het een dag na de verhuizing een drukte van belang. Een klussenbedrijf is bezig met het ophangen van nieuwe verlichting in het 300 m2 grote magazijn. Sjoerd en zijn medewerker Benno Oberschmid zijn daar ook hard aan het werk. “De eerste leveringen zijn de deur al weer uit,” vertelt Sjoerd, de wijn-enthousiast en eigenaar van Winetable. Hij laat zien waar de showroom komt. Een groot aantal stellingen is al gevuld met het ruime assortiment van Winetable. “We importeren wijn uit klassieke wijnlanden, maar leveren ook wijnen uit de nieuwe wereld, zoals uit Chili, Nieuw Zeeland, Australië en de Verenigde Staten. “Kortom, een wereld assortiment!” vertelt Sjoerd. Afnemers kunnen kiezen uit huiswijnen, maar ook kwaliteitswijnen en arrangementswijnen. Laatstgenoemde zijn wijnen die worden geschonken bij bepaalde gerechten. Medewerker Benno Oberschmid haalt een grote kist met Champagne uit het rek. “We leveren ook allerlei gedistilleerde en versterkte dranken, zoals Port en Cognac,” voegt hij toe. 

Boven op kantoor onder het genot van een glaasje fris vertelt Sjoerd enthousiast dat hij Winetable in 2007 heeft opgericht. Hij heeft een achtergrond in de horeca en werkte jarenlang als maître en sommelier bij meerdere gerenommeerde bedrijven, waaronder Kaatje bij de Sluis in Blokzijl en Landgoed Lauswolt in Beetsterszwaag. Ook heeft hij ervaring opgedaan bij bedrijven in België en Zwitserland. Daarvoor volgde hij opleidingen aan de Hogere Hotelschool en de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse. Daarna is Sjoerd werkzaam geweest als accountmanager bij importeur Provignoble. Dit bedrijf ging echter failliet. Sjoerd vertelt: “Een klant van mij vroeg toen: ‘Kun je mijn wijnen nog wel blijven leveren?’, waarna ik een garagebox huurde op industrieterrein Dolderweg en daar de eerste drie pallets met zelf geïmporteerde Italiaanse wijn stalde.” Al snel kreeg de ondernemer meer klanten en verhuisde hij zijn handel naar een verwarmde loods aan de Lange Baan. 

Proeverijen
“En toen kwam corona,” vervolgt Sjoerd. Dat betekende dat alle wijnleveranties aan restaurants stil kwamen te liggen. De leveranties aan slijterijen, wijnspeciaalzaken en particulieren konden gelukkig wel doorgaan. Creatief als hij is, begon de Steenwijker in coronatijd met online wijn-, cognac- en portproeverijen. Deze vonden gretig aftrek! Hij verstuurde pakketten aan particulieren en bedrijven vanuit een ruimte bij zijn woning aan de Kornputsingel. Na de coronatijd groeide Winetable opnieuw snel. Het bedrijf levert aan een groot aantal horecabedrijven. Lees op de website maar eens de lovende kritieken van Jeroen en Heleen Kiewiet, eigenaren van De Tippe in Vledder en Wilco Verschuren van Restaurant Weerribben de Wieden. Sjoerd treedt ook graag op als sparringpartner voor horecabedrijven. Vanuit zijn passie deelt hij zijn ervaring en kennis over inkoop, verkoop, de presentatie van hun wijnaanbod en het maken van de juiste keuzes daarin. “En we geven op locatie trainingen aan personeelsleden van restaurants, waarin wij ze alles over wijn leren,” vult Sjoerd aan. Je kunt bij Winetable bovendien terecht voor van het ontwerpen van wijnkaarten, een wijnproeverij, assistentie bij een wijnevenement en zelfs studiereizen naar wijngebieden. In het nieuwe pand is Sjoerd ook nog van plan om wijncursussen te gaan geven.

Wijn van Rosemarijn en Wijnclub Delikaatje
Naast de groothandel Winetable runnen Sjoerd en Roos ook nog de webshop www.wijnvanrosemarijn.nl. Samen met Esther Alstein heeft Sjoerd bovendien nog Wijnclub Delikaatje. Hij kent haar nog van de periode dat zij samen bij Kaatje bij de Sluis in Blokzijl werkten. Esther is tegenwoordig horecadocent op NHL Stenden in Leeuwarden. Zij organiseren meerdere malen per jaar proeverijen waar de gasten op een ongedwongen manier wijnen kunnen proeven in een relaxte sfeer met bijpassende hapjes. Voordat deze wijnen op de proeftafel komen, doet een proefpanel een voorselectie. De leden hiervan hebben jarenlange ervaring in wijnproeven en wijn beoordelen. Zij geven hun mening in de vorm van een aantal sterren. Die staan vermeld in het proefboekje dat dient als leidraad voor de proevers. Kijk voor meer informatie op www.wijnclubdelikaatje.nl.

Op 15 juli openen Sjoerd, Roos en Benno met genodigden officieel het nieuwe pand van Winetable. Uiteraard is iedereen die geïnteresseerd is in wijn van harte welkom om op een ander moment een kijkje te nemen in het nieuwe pand aan het Eeser Veld 1 in het Bedrijvenpark Eeserwold. Ga vanaf Steenwijk bij de eerste rotonde rechts en daarna de eerste weg links. In het eerste pand aan de rechterkant is Winetable gevestigd. 

Dit is een partnerbijdrage van Winetable
www.winetable.nl
Telefoon: 0521-344225
E-mail: info@winetable.nl

Sjoerd IJzerman (links) en Benno Obersmid
Afbeelding
Geslaagde vrijwilligersavond Historische Vereniging Steenwijk Steenwijk 10 uur geleden
Afbeelding
'Ik kon altijd met al mijn vragen bij haar terecht' Partnerbijdrages 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Steenwijkerland legt Klimaat- en Duurzaamheidsplan voor aan lokale partners Steenwijkerland 11 uur geleden
Afbeelding
Hoogste punt Maargies Huus bereikt: Van Kampen bouwt dertien appartementen op het platteland voor mensen met zorgvraag Steenwijkerland 17 uur geleden
Afbeelding
Mantelzorgcafé in de Buze, voor alle mantelzorgers van Steenwijkerland Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Zonnepanelen in Belt-Schutsloot in gebruik genomen Steenwijkerland 19 uur geleden