Rick Rakke en de 55-plussers die aan Sociaal Vitaal meedoen
Rick Rakke en de 55-plussers die aan Sociaal Vitaal meedoen Foto: Hilda Knol

Sociaal Vitaal is nieuw beweegproject voor 55-plussers

· leestijd 1 minuut Sport

STEENWIJK - Stichting Steenwijkerland United en Rick Rakke (19) zijn sinds 3 september bezig met een pilot van het nieuwe beweegproject Sociaal Vitaal. Hieraan doen leden van voetbalvereniging ‘d Olde Veste ’54 en hun partners mee van 55 jaar en ouder. Omdat de pilot succesvol verloopt, willen de organisatoren die vanaf 12 januari aan alle inwoners in deze leeftijdscategorie aanbieden. “Iedereen die zijn vitaliteit wil vergroten is welkom!”

Afgelopen woensdag verzamelen tien 55-plussers zich in de kantine van Olde Veste. Het is de tiende van de in totaal twaalf ochtendactiviteiten van het beweegproject Sociaal Vitaal. Elke keer biedt Rick Rakke, derdejaars student aan de CALO in Zwolle, een groepsactiviteit aan. Zo stond er afgelopen weken fitness, tafeltennis, wandelen en wandelhandbal op het programma. Vandaag gaat het tiental wandelvoetballen. Na een warming-up op het mini-voetbalveldje achter de kleedkamers zet Rick pionnen neer. De deelnemers slalommen hierlangs met de bal aan de voet. “En nu met je chocoladebeen en afronden op de goal, maar niet rennen,” instrueert Rick. Na nog wat oefeningen is het tijd voor een partijtje van vier tegen vier.

Werken aan een gezondere levensstijl
Roel Kookman (73) staat tijdens de partijvorm even wissel. Hij vertelt dat hij zich voor de pilot heeft opgegeven omdat hij wat fitter wilde worden. “Maar ik kom ook voor de gezelligheid en om bewuster te worden van wat ik eet,” voegt hij daaraan toe. Wat dat laatste betreft doelt hij op het individuele vitaliteitstraject, dat ook deel uitmaakt van het beweegproject Sociaal Vitaal. Rick legt uit dat hij ook met de deelnemers persoonlijk gaat werken aan een gezondere levensstijl. Het pakket op maat dat hij aanbiedt bestaat uit een beweegschema, voedings- en ontspanningsadvies en een aantal gesprekken.

Elbert Jan Hesse, voorzitter van Steenwijkerland United en Olde Veste, doet ook mee aan de pilot. “Ik hoor ook bij de doelgroep en vind het belangrijk om het aan de lijve te ervaren, zodat ik het beter kan promoten,” vertelt hij. Dat gaat deelneemster Ria Tim (68) zeker ook doen. “Rick doet het fantastisch, hij bedenkt telkens nieuwe spelvormen en oefeningen,” zegt ze enthousiast, terwijl ze weer het veld oploopt. Meteen krijgt ze de bal, die ze netjes opzij schuift, waarna een medespeler kan scoren. Er gaat een gejuich op, de spelvreugde spat er vanaf.

Aanmelden
Inwoners van Steenwijkerland die ook meer willen bewegen, hun gezondheid willen verbeteren of nieuwe sociale contacten willen opdoen, kunnen zich opgeven voor de gratis en vrijblijvende kickoff van het nieuwe traject van Sociaal Vitaal op woensdag 12 januari om 9.00 uur in de kantine van Olde Veste aan de Parellelweg in Steenwijk. Je kunt je daarna meteen inschrijven voor de twaalf wekelijkse groepsactiviteiten en het individuele vitaliteitstraject. Aanmelden kan bij Rick Rakke via steenwijkerlandunited@gmail.com of telefonisch of via WhatsApp via 06-36485184.

Werk van Marijke Binnekamp-de Wit
Expositie 'I'm Every Woman' in Kulturhus in Giethoorn Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 13 uur geleden
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 14 uur geleden
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 15 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 15 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 20 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur gisteren
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld 24 apr, 09:29
Burgemeester Rikus Jager spreekt wethouder Alfred Schoenmaker toe
Alfred Schoenmaker benoemd tot wethouder gemeente Westerveld Westerveld 24 apr, 07:45