De Maartjestuin in Eesveen
De Maartjestuin in Eesveen Foto: Aangeleverd

Winteractiviteiten in de Maartjestuin

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

EESVEEN – De Maartjestuin gaat niet in winterslaap. De komende maanden is hier van alles te doen. Alleen het harpconcert van Duo Dyade dat voor 11 december op het programma stond wil eigenaresse Marjon van Berkel in verband met de strengere coronamaatregelen naar april of mei verplaatsen.

Afgelopen jaar heeft Marjon veel bezoekers gehad in haar tuin aan de Gierwal met de verrassende tuinkamers en mooie doorkijkjes. Van velen kreeg ze te horen dat ze het jammer vonden dat de tuin in de winter dichtgaat. “Ik ben toen eens gaan brainstormen en heb een klein programma voor de winter gemaakt met workshops en snertwandelingen,” vertelt ze.

Schilderworkshop
Op 15 en 18 december van 13.00 tot 16.30 uur geeft Joke Baauw uit Giethoorn een schilderworkshop. De deelnemers gaan een roodborstje schilderen op een houten kistje, canvasboard of dienblaadje. Joke heeft een passie voor schilderen en is in de leer geweest bij verschillende gerenommeerde schilders. Ook heeft ze een opleiding gevolgd via de tekenacademie van Groningen. Ze heeft een grote liefde voor de natuur en dieren en geeft deze dus ook een podium in haar werken.

Bernadien Hubbers uit Steenwijk is een professionele kunstenares die workshops in het theehuis bij de Maartjestuin komt geven op de zaterdagen 22 januari, 12 februari en 26 februari. Hieraan kunnen maximaal tien mensen deelnemen. Deze cursisten leren om foto’s en afbeeldingen over te zetten op doek. Na de lunch gaan zij daar een persoonlijk schilderij van maken.

De workshops duren van 10.00 tot 16.00 uur. Beide schilderworkshops worden verzorgd met een kop thee of koffie en huisgemaakt gebak of indien gewenst een Cream-Tea of High-Tea. Bij de workshop van Bernadien serveert Marjon tussen de middag ook nog een lunch.

Theeworkshop
Op 5 februari 2022 komt theesommelier Suzanne Heynis uit Zwolle naar de Maartjestuin. Zij geeft van 13.00 tot 16.00 uur een theeworkshop. De deelnemers leren welke theesoorten er allemaal zijn en hoe ze goed thee kunnen zetten. “Uniek voor deze regio, zo’n workshop is hier nog niet eerder geweest,” zegt Marjon.

Snertwandeling
Deze winter kunnen bezoekers ook vanuit de Maartjestuin een snertwandeling maken. Marjon heeft twee routes uitgezet. De ene route van 5,5 kilometer gaat door het bos en de heide van De Eese. De andere route van 6,9 kilometer voert de wandelaars langs de gebouwen van dit landgoed, zoals de paardenstallen, het slot, het landhuis en het rentmeesterhuis. Bij terugkomst kunnen de wandelaars genieten van zelfgemaakte snert en roggebrood in het theehuis of de tent, waar een vuurkorf staat. Wie zo’n snertwandeling wil maken, kan daarvoor bij Marjon een afspraak maken. “Alleen bij mooi weer,” stelt zij als voorwaarde.

Wie met een groepje zelf een activiteit wil organiseren in de Maartjestuin is ook welkom. Het is mogelijk om een deel van het terras, de overkapping of het theehuis af te huren. Meer informatie: www.demaartjestuin.nl.




Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 14 uur geleden
Kiki Schippers
Einde seizoen sale: met korting naar het Theater De Meenthe Cultuur 15 uur geleden
In de Jan van Riebeeckstraat in Steenwijk-West wordt de riolering vervangen
Groot onderhoud aan de Steenwijkerlandse openbare ruimte: in vrijwel alle kernen werk in uitvoering Steenwijkerland 16 uur geleden
Afbeelding
Groot feest met "Die Dorfplatzmuzikanten" in de Veldkei Cultuur 21 uur geleden
De Zeeklank met dirigent Johan Bredewout
Interview: Johan Bredewout is veertig jaar dirigent van Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank Cultuur 23 uur geleden
Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Moment Design Collectief viert nieuwe naam Feel it! met gratis fotosessies Steenwijkerland gisteren
Afbeelding
Eerbetoon ter gelegenheid van 80e verjaardag: Overzichtstentoonstelling fotograaf Rutger ten Broeke uit Baarlo bij Museum Hilversum Cultuur gisteren
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 18 apr, 07:30