Matricale repeteert in het kerkje van Vledder
Matricale repeteert in het kerkje van Vledder Foto Hilda Knol

Vledderkerk nieuwe repetitieruimte van Matricale

· leestijd 1 minuut Cultuur

VLEDDER – Het koor Matricale heeft sinds een maand een nieuw onderkomen; de kerk in Vledder. Na een paar repetities kan zij dan voorlopig vanwege de nieuwe coronamaatregelen even niet meer terecht. We brachten een bezoekje aan de laatste repetitie voordat de avondlockdown inging.

“Oeh, oeh, oeh,” galmt het door het Vledderkerkje. Dirigent Klaas-Peter van der Laan is de repetitie zojuist begonnen met wat stemoefeningen. Het 12 leden tellende koor staat in een halve cirkel onder het orgel en kijken uit op de preekstoel. “Dit is een fijne plek om te zingen, de akoestiek is heel goed,” zegt Klaas-Peter in de pauze. Ook de leden zijn blij met hun nieuwe repeteerruimte. Daarvoor repeteerden zij in het Dorpshuis van Darp.

De repetitie gaat verder met het zingen van het oud-Engelse lied ‘Mirie it is’. Dit lied studeert het koor in voor een concert dat zij in maart 2022 in de Vledderkerk hoopt te gaan geven met Projectkoor Gabriel Fauré. Verder is het koor nog met meerdere andere zang- en instrumentele ensembles in gesprek over samenwerking bij concerten. 

Nieuwe leden zijn welkom
Zodra Matricale weer op de woensdagavonden in het Vledderkerkje mag repeteren, zou ze graag een aantal nieuwe leden willen verwelkomen. Het repertoire dat Matricale zingt en waarvan haar naam is afgeleid, is ‘madrigaal’. Dit is een vocale muziekvorm die ontstond in de 14e eeuw in Noord-Italië. Het is een wereldlijk genre met een licht karakter. Daarbij werd niet meer in het Latijn, maar juist in de moedertaal (matricale) en polyfoon gezongen. Koorlid Boukje Koole legt uit dat polyfoon betekent dat iedere zanger en zangeres een eigen melodie zingt, waarbij toch een volle en homogene koorklank ontstaat.

Repetities
Zangers en zangeressen die het aanspreekt om deze muziek te leren zingen, zijn na de avondlockdown van harte welkom op de woensdagavondrepetities in de kerk van Vledder. Dat geldt voor alle stemgroepen, hoewel het koor vooral op zoek is naar sopranen. “Het is pittige muziek, dat zing je niet zomaar weg, we oefenen daarom ook thuis. Zangers en zangeressen zijn welkom om vrijblijvend een of twee keer te komen meezingen ter kennismaking,” nodigt Boukje alvast uit. Op zaterdag 11 en 18 december repeteert het koor in Vledder van 9.30 tot 11.30 uur. Meer informatie: www.matricale.nl.

De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop 23 apr, 09:02
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 22 apr, 16:00
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 22 apr, 15:34