Aaldert en Tanja voor Boektotaal
Aaldert en Tanja voor Boektotaal Foto Hilda Knol

Metamorfose compleet: Boektotaal prijkt op de winkelruit

· leestijd 1 minuut Algemeen


STEENWIJK – Op de ruit van de winkel aan de Woldpromenade 32 prijkt een nieuwe naam. In sierlijke gouden letters staat daar geschreven: Boektotaal met daaronder Alles voor de handboekbinder. Het is het laatste stapje dat de eigenaren Tanja Rakic (55) en Aaldert de Lange (61) hebben gezet bij de metamorfose van hun Boekenmarkt.

De nieuwe naam is de kroon op het jaar 2021, waarin de winkel 50 jaar bestaat. Aaldert vertelt dat zijn moeder in 1971 met de Boekenmarkt is begonnen aan de Onnastraat. Zij verkocht hier tweedehands boeken. Tien jaar later verhuisde de Boekenmarkt naar de Woldpromenade. Weer tien jaar later neemt Aaldert de winkel samen met zijn eerste vrouw Marja over. Zij leert boekbinden en maakt Aaldert enthousiast voor het vak. Het echtpaar voegt boekbindmaterialen toe aan hun boekenassortiment. “In 1996 stonden we voor het eerst op een boekbindbeurs in Amsterdam,” vertelt Aaldert. In deze periode staat Marja in de winkel, zet ze de website op en begint ze met het geven van cursussen en workshops boekbinden. Aaldert helpt mee, maar heeft daarnaast ook nog een baan als chauffeur op een touringcar. In 2001 wordt Marja ziek en overlijdt kort daarna.

Boekbinden
In 2002 vindt Aaldert opnieuw het geluk met Tanja Rakic. Zij is ook gek op boeken en maakt zich het ambacht van boekbinden eigen. De afgelopen jaren hebben Tanja en Aaldert langzamerhand hun boekenantiquariaat steeds verder omgebouwd tot boekbindatelier en winkel voor boekbindbenodigdheden. Het echtpaar staat nu jaarlijks op vijf of zes beurzen in Nederland en omliggende landen, waaronder begin november in Leiden. Via hun website verkopen ze boekbindmaterialen tot in Amerika, Zuid-Afrika en Brazilië. Ook maken ze zelf gereedschappen en verkopen die. Tanja bereidt momenteel driedaagse workshops voor, die zij volgend jaar vanaf juli in de abdij van Berne in Heeswijk-Dinther gaat geven.

Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 15 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 27 mrt, 20:26