Afbeelding
Foto: Pixabay

Samen aan de slag voor een aardgasvrij Steenwijkerland

Steenwijkerland

De gemeente heeft een Transitievisie Warmte gemaakt, die in de raadsvergadering van dinsdag 21 december wordt behandeld. Hierin staat welke alternatieven voor aardgas er zijn in Steenwijkerland. Wethouder Tiny Bijl: “We willen het samen met onze inwoners doen. Daar waar nieuwe ideeën van inwoners zijn die mee willen werken aan het aardgasvrij maken van hun wijk of dorp, kijken wij hoe wij hen daarin kunnen ondersteunen. Ook willen we aansluiten op renovatieplannen van woningbouwcoöperaties, om daar ook koopwoningen bij te betrekken.” 

In samenwerking met verschillende partijen, zoals plaatselijke belangen, energiecoöperaties, woningbouwcoöperaties, ondernemers en inwoners heeft de gemeente de Transitievisie Warmte opgesteld. Hierin komen vier belangrijke uitgangspunten naar voren:
1. Starten met besparen Energie die we niet gebruiken hoeft ook niet te worden vervangen.
2. Het gasnet behouden voor groen gas Groen gas als vervanging voor een deel van het aardgas.
3. De warmtetransitie is kostenneutraal Gemaakte kosten van bijvoorbeeld het isoleren van een woning verdienen zichzelf terug.
4. Samen met bewoners de woningen en gebouwen aardgasvrij maken Bewoners hebben hierin een grote stem omdat het om hun woning gaat.

Energiecoaches
De gemeente ondersteunt inwoners zoveel mogelijk bij isolatiemaatregelen en advies. Onder meer met subsidies en leningen, maar ook met maatwerkadvies en informatiebijeenkomsten. Wethouder Tiny Bijl: “Sinds kort heeft een groep enthousiaste inwoners het Infopunt Duurzaam Doen opgericht in het centrum van Steenwijk. Naast het verstrekken van adviezen over duurzaamheid zijn vanuit het Infopunt Energiecoaches actief. Deze coaches kunnen inwoners adviseren over manieren om snel energie te besparen. In deze tijd van hoge energieprijzen kan dit initiatief inwoners wellicht verder helpen.”

Afbeelding
Bijzondere pennen stelen de show in Bibliotheek Giethoorn en Oldemarkt Steenwijkerland 11 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 13 uur geleden
Afbeelding
Oscarwinnaar 'The Zone of Interest' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 20 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 18 apr, 20:54