Agent met bodycam
Agent met bodycam Foto: Pixabay

Bodycam voor handhavers Steenwijkerland

Gemeente

STEENWIJKERLAND - Handhavers van de gemeente Steenwijkerland krijgen helaas steeds vaker te maken met agressief, ongewenst en onvoorspelbaar gedrag. Het college heeft daarom besloten om alle Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) en toezichthouders van het team Openbare Ruimte uit te rusten met bodycams. Een bodycam is een kleine camera die op het uniform van een handhaver zit en beelden kan opnemen.

Wethouder Bram Harmsma: “Onze Boa’s en toezichthouders worden, terwijl ze in functie zijn, steeds vaker uitgescholden of bedreigd. Dit is voor het college absoluut onaanvaardbaar. Deze professionals zijn er om onze gemeente veilig en leefbaar te houden. Zij hebben recht op de beste bescherming. De bodycam zorgt ervoor dat onze handhavers veiliger hun werk kunnen doen.”

Proefdraaien
De Boa’s en toezichthouders hebben eind 2020 tien dagen proefgedraaid met vier bodycams. Dit is hen goed bevallen. Daarom heeft de gemeente besloten om voor alle Boa’s en toezichthouders een bodycam aan te schaffen en deze blijvend te gaan gebruiken. De bodycam wordt alleen gebruikt als dit nodig is voor de eigen veiligheid of die van collega’s of als de situatie dreigt te escaleren.

Regels
Er zijn regels gemaakt voor het gebruik van de bodycam, de opslag van het opgenomen beeld- en geluidsmateriaal en het uitlezen van de opgenomen beelden. Deze regels heten ‘Besluit bodycams gemeente Steenwijkerland’ en zijn te vinden op onze eigen website en via www.officielebekendmakingen.nl.

Buurttafel in Oss
Buren ontmoeten buren: Derde editie Week van de Buurttafel in juni Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
In Westerveld worden minste fietsen gestolen in de gehele provincie Drenthe Westerveld 6 uur geleden
Afbeelding
Droomuitslag voor Vledderveen tijdens opening Corsoseizoen in Frederiksoord Westerveld 7 uur geleden
Afbeelding
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Luttelgeest Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden
Uitzicht van de watertoren in Sint Jansklooster
10-jarig jubileum watertoren Sint Jansklooster: gratis toegang Steenwijkerland 20 uur geleden
 Jaydy Schonewille en Jolijn Liezen
Finales op Olympische kwalificatietoernooi voor zwemmers Steenwijk '34 Sport gisteren
Afbeelding
Woningcorporaties geven antwoord op jouw vragen: Thema-avond georganiseerd door GroenLinks en PvdA Steenwijk 19 apr, 14:00
Spelers en staf van VV Jubbega leggen zich niet neer bij de beslissing van het bestuur -
Nieuwe ontwikkeling: de spelers en trainer van VV Jubbega willen seizoen afmaken Sport 19 apr, 12:38