Een middelbare school in Baarn hult zich in het paars
Een middelbare school in Baarn hult zich in het paars Foto: Neeltje Knaap

Stichting Regenboog Steenwijkerland bezoekt digitaal basisscholen op Paarse Vrijdag

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Vrijdag 10 december 2021 is het Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een dag waarop leerlingen en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met LHBTIQ+’ers. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.

Paarse Vrijdag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 voor het eerst plaatsvond als uiting tegen het pesten van LHBTIQ+-jongeren. De kleur paars en de in Noord-Amerika gebruikte naam Spirit Day zijn ontleend aan de paarse baan van de regenboogvlag, die spirit (karakter) symboliseert.

‘Koning en koning’
Stichting Regenboog Steenwijkerland leest in het kader van deze dag een tweetal digitale kinderboeken – gelinkt aan het onderwerp – voor. De titels van de boeken zijn ‘Koning en koning’ en ‘Twee pappa’s voor Tango’. Aan de basisscholen in de gemeente Steenwijkerland is de oproep gedaan de voorlees-filmpjes, samen met de leerlingen, te bekijken in de klas. Daarna hebben de scholen de opdracht gekregen om de leerlingen een verhaal of tekening te laten maken passend bij het onderwerp. De beste inzendingen winnen een leuke verrassing.

Naast de basisscholen, wordt er ook door de middelbare scholen in de gemeente Steenwijkerland aandacht besteedt aan Paarse Vrijdag. Wil je de voorlees-filmpjes bekijken? Bezoek dan onze website: www.regenboogsteenwijkerland.nl/paarse-vrijdag

Stichting Regenboog Steenwijkerland
Stichting Regenboog Steenwijkerland werd dit jaar opgericht en komt op voor de belangen en positie van LHBTIQ+ inwoners (Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuele mensen, Transgender personen, personen met Intersekse-conditie, Queer personen en anderen) en iedereen die zich met deze groep verbonden voelt. De stichting is een netwerk van en voor de LHBTIQ+ gemeenschap in Steenwijkerland en iedereen die haar steunt.

Onderzoek jongeren
Het onderzoek jongeren over de sociale veiligheid loopt nog steeds. We zijn nog op zoek naar respondenten. Ben jij tussen de 11 of 19 jaar oud? En zit jij op een middelbare school in de gemeente Steenwijkerland? Vul dan (anoniem) onze enquête in via de website: www.regenboogsteenwijkerland.nl/onderzoek-jongeren

Piet Bijker in actie als scheidsrechter bij de jeugd -
Kopduel met scheidsrechter Piet Bijker: 'Nog nooit een wedstrijd hoeven staken' Met vijf foto's 12 uur geleden
Mirjam Remijnse met haar favoriete werk
Expositie Mirjam Remijnse in Infopunt Duurzaam Doen Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
De 17e editie van Wandelfestijn St. Christoffel Steenwijkerwold is op donderdag 9 mei Sport 13 uur geleden