Salomonszegel
Salomonszegel Foto: Philip Friskorn

Salomonszegel in de houtwallen

Column

Deze wekelijks natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Sinds 1993 is hij fotograaf van natuur, milieu, recreatie en toerisme. Hij is altijd op zoek naar drie elementen: licht, schoonheid en emotie. De afgelopen jaren bracht hij meerdere fotoboeken uit. Naast het maken van natuurfoto’s, kan hij daar ook mooi over vertellen. Zijn derde column gaan over de Salomonszegel. 

De Salomonszegel is een vaste plant in vooral houtwallen met voormalig hakhout. De plant houdt van schaduw. De bloeitijd is van eind mei tot ver in juni. In de herfst maken de fraaie bloempjes plaats voor donkere bessen en die bessen zijn giftig, net zoals de gehele plant. Door de vorm van de vele bloempjes in het voorjaar heeft de plant in vele dialecten een bijnaam gekregen. In Drenthe en Groningen ‘Mot met biggen’ en in onze omgeving ‘Swien met biggen’. Dat alles door de rij bloemen die aan een rij tepels van het moedervarken doen denken. 

Koning Salomo
Het blad van de Salomonszegel is bijzonder, horizontaal en evenwijdig aan het aardoppervlak om maximaal licht op te vangen. De naam Salomonszegel komt door het afsterven van het blad, de littekens van de vaatbundels doen denken aan de afdrukken van het Salomonszegel van de Bijbelse koning Salomo.

Medische eigenschappen
Er worden vele medische eigenschappen toegekend aan de Salomonszegel. Zo zou de plant genezend werken bij zenuwpijnen, hernia, aambeien, wondroos, maag- en darmontstekingen en artritis. Ook zou de plant botten en spieren versterken. Wat daar van waar is laat ik graag aan de lezer over.

Salomonszegel met donkere bessen
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 2 uur geleden
Afbeelding
Eén huurdersvereniging voor alle huurders van Woonconcept Steenwijkerland 3 uur geleden
Afbeelding
In the Picture deel 24: de vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin Column 4 uur geleden
Raymond Ceulemans in actie
Glansrijke overwinning van Gert-Jan van der Veen op Raymond Ceulemans Sport 6 uur geleden
De drie punten van de gewonnen wedstrijd tegen Jubbega krijgt Olde Veste terug
VV Jubbega speelt competitie toch uit: Olde Veste tekent met succes bezwaar aan tegen KNVB Sport Insta-Dekop 7 uur geleden
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop gisteren

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.