Op de brug in Ossenzijl
Op de brug in Ossenzijl Foto: Historische Vereniging IJsselham

Onderweg in De Kop: In Ossenzijl

Column

Harry Stegeman woont al bijna een halve eeuw in het midden van het land. De Kop van Overijssel is het land van zijn jonge jaren. Hij groeide op in Meppel en zijn kleine zeilboot lag in Wanneperveen. Harry was vorig jaar een tijdlang onderweg in de Kop van Overijssel en schreef daarover het boek In de Kop van Overijssel - lopen, fietsen en stilstaan. Voor zijn column oriënteert hij zich vooral hieraan.

Ik ben bijna in Ossenzijl-Centrum. Het fietspad langs de Kalenbergergracht heet inmiddels Motorkade, de huisjes staan nu schouder aan schouder. De Minor en de Major legden hier aan, de twee beurtscheepjes waarmee stoombootondernemer Joontjes in de eerste helft van de vorige eeuw het dagelijkse vervoer van personen, goederen en nieuwtjes verzorgde. De Minor voer op Steenwijk, de Major deed tussen Blokzijl en Steenwijk Ossenzijl aan.

‘Stuitje’
Waar een sluis was, is horeca. Vlak naast de voormalige sluis baatte veenbaas Harm Stuitje al rond 1900 het café-logement ‘Stuitje’ uit. Hij had ook een kruidenierswinkel, maar daar had je er meer dan tien van in het kleine dorpje. De kleingrutters voeren een paar keer in de week met een punter vol waren naar klanten aan de Linde, de Kalenbergergracht en de Roomsloot. Stuitje was niet te stuiten: hij had ook nog een boerenbedrijf, met vijfentwintig koeien.

Eerste auto
De Hoofdweg wringt zich tussen de huizen door. In 1910 reed hier de eerste auto Ossenzijl binnen, die van notaris Meijboom uit Oldemarkt. Hij zal van de Hoogeweg gekomen zijn, de Ossenzijlerweg was er immers nog niet. De openbaar ambtenaar in een dikke jas met bontkraag en een Garibaldi op het hoofd, de chauffeur met een geruite pet op z’n hoofd en een tochtbril voor de ogen. Heel Ossenzijl was uitgelopen.

Harry Stegeman
Werk van Marijke Binnekamp-de Wit
Expositie 'I'm Every Woman' in Kulturhus in Giethoorn Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 12 uur geleden
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 13 uur geleden
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 14 uur geleden
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk
Wilfried Godschalk van Biljartvereniging Steenwijk is derde in Gewestelijke Finale Sport 14 uur geleden
De gemeente wil het stationsgebied vergroenen
Geld van Rijk voor klimaatadaptatie: Voor versnelling en aanpassing leefomgeving aan weersextremen Steenwijkerland 19 uur geleden
Afbeelding
Tentoonstelling 'Oerinzicht' bij dierenpark Taman Indonesia opent op zondag 28 april Cultuur 23 uur geleden
Cover van het boek 'Femicide', tot de dood ons scheidt'
Vanaf vandaag te zien: buitenexpositie FEMICIDE bij Toegangspoort Holtingerveld Westerveld gisteren
Burgemeester Rikus Jager spreekt wethouder Alfred Schoenmaker toe
Alfred Schoenmaker benoemd tot wethouder gemeente Westerveld Westerveld 24 apr, 07:45