Het fonds biedt onder andere de mogelijkheid om mee te doen aan muziekles.
Het fonds biedt onder andere de mogelijkheid om mee te doen aan muziekles. Foto: Pixabay

Meer maatwerk met nieuw Steenwijkerlands minimabeleid

· leestijd 1 minuut Gemeente

Vanaf 1 januari 2022 zijn er weer nieuwe regelingen voor inwoners met een laag inkomen De regelingen zijn onderdeel van het vernieuwde minimabeleid waar de gemeente mee gaat werken. 

Wethouder Trijn Jongman: “We willen inwoners die het financieel lastig hebben en daardoor in de problemen dreigen te komen, snel en effectief kunnen helpen. Welke hulp nodig is, verschilt per situatie. Daarom willen we maatwerk kunnen leveren. Ons vernieuwde minimabeleid biedt daar allerlei handvatten voor.” De nieuwe regelingen zijn te vinden op de gemeentelijke website www.steenwijkerland.nl/jeugdzorgenwerk en kunnen vanaf 1 januari 2022 worden aangevraagd. 

Nieuw in het minimabeleid is onder meer het Volwassenenfonds dat in de plaats komt van de regeling ‘sociaal culturele activiteiten’ die er nu is. Het fonds biedt inwoners vanaf 18 jaar de mogelijkheid om mee te doen aan sportieve en/of culturele activiteiten, zoals muziekles, sportschool of het lidmaatschap van een voetbalvereniging. Vanaf 1 maart volgend jaar sluit de gemeente ook aan bij Sam & Overijssel. Wethouder Trijn Jongman: “Daarin zitten allerlei regelingen die er zijn om kinderen de kans te geven aan activiteiten mee te doen. Denk aan sport, dans, toneel, zwemles en ook vergoedingen voor schoolkosten. Met Sam & Overijssel hebben we straks één ingang voor al die regelingen. Dat is wel zo overzichtelijk.”

Meer maatwerk in hulp en ondersteuning 
Een nieuw instrument binnen het minimabeleid is ook het Maatwerkbudget. Wethouder Trijn Jongman: “Je kunt het zien als een noodpotje dat je niet kunt aanvragen, maar dat onze consulenten kunnen inzetten als eenmalige vergoeding van noodzakelijke kosten om zo te voorkomen dat iemand ernstige financiële problemen krijgt. Ze bekijken per situatie of dat nodig is en kunnen op die manier echt maatwerk bieden.”

Inwoners de kans geven om mee te doen
Het vernieuwde minimabeleid is erop gericht geldzorgen bij inwoners te voorkomen. Zo is er meer ruimte voor mensen die het financieel niet breed hebben om kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen te krijgen. Ook zijn de financiële regelingen voor zorgkosten uitgebreid. Naast een collectieve zorgverzekering kunnen inwoners met een laag inkomen vanaf volgend jaar ook een vergoeding krijgen voor een aanvullende zorgverzekering naar eigen keuze. Wethouder Trijn Jongman: “Al met al denk ik dat het vernieuwde minimabeleid goed aansluit bij wat we willen: iedereen de kans geven om mee te doen in de samenleving. Als dat om financiële redenen niet gaat, willen we die hulp en ondersteuning bieden die nodig is. Dat vangnet bieden we.”

Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 19 uur geleden
Wie is er bang voor Virginia Woolf
Met twee video's: Komische Insta-typetjes van Merijn Scholten in De Meenthe Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Met acht foto's: Twee voertuigen uitgebrand aan de Willem van der Veerstraat in Steenwijk 112 28 mrt, 12:04
Afbeelding
Pannakooi bij RSG Tromp Meesters wordt op woensdag 10 april geopend Steenwijk 28 mrt, 12:00
Afbeelding
Goed overleg zorgt voor oplossing: Lelieteelt in Diever bij school gaat niet door Westerveld 28 mrt, 11:59