Kerststallen in eierdoppen
Kerststallen in eierdoppen Foto: Aangeleverd

Een kerststal in een ganzenei in Vollenhove

Column

In Steenwijkerland is op het gebied van de ‘schone kunsten’ veel te beleven. Regelmatig doet Liesbeth Hermans hiervan verslag.

Bougies
Stel je hebt een oude brommer en je bougies doen het niet meer. Dan kun je die bougies natuurlijk gewoon weggooien, maar je kunt er ook een kerststal van maken. Eerlijk waar.

Wat is het jammer, dat door de nieuwe ‘harde lockdown’ een bezoek aan het Stadsmuseum in Vollenhove niet langer mogelijk is. De gelukkige bezoeker, die wel op tijd naar het Cultuurhistorisch Centrum geweest is, heeft kunnen genieten van een expositie van kerstgroepen uit de hele wereld. Verspreid door het hele museum is een sfeervolle tentoonstelling opgesteld.

Het is fantastisch om te zien, welke materialen er zoal gebruikt worden; een kerstgroep uit Mexico is gemaakt van maisdeeg. Er is een Nederlandse kerststal van klompjes. Er is een groep van bijenwas, van stof, van steen. Meer dan vijfhonderd stalletjes uit de hele wereld vertellen elk hetzelfde verhaal. Heel groot, of piepklein in een ei.

Ommetje door Vollenhove
Gelukkig kan een ommetje door de straten van Vollenhove nog wel, dáár gaat de expositie gewoon wel door. Bewoners van de Bisschopsstraat en Kerkstraat toveren het centrum van Vollenhove geheel in kerstsfeer om. Ze plaatsen kerststallen, kerstbomen, kerstengelen en andere kerstversieringen achter de ramen. Vooral tegen schemertijd is dit een sfeervolle wandeling, als de lampjes aan gaan.

Nu maar hopen, dat volgend jaar een bezoek aan het museum wél mogelijk is.