Pestvogel
Pestvogel Foto: Philip Friskorn

De Pestvogel

Column

Deze wekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Sinds 1993 is hij fotograaf van natuur, milieu, recreatie en toerisme. Hij is altijd op zoek naar drie elementen: licht, schoonheid en emotie. De afgelopen jaren bracht hij meerdere fotoboeken uit. Naast het maken van natuurfoto’s, kan hij daar ook mooi over vertellen. Zijn vijfde column gaat over de pestvogel.

Wat een vervelende naam voor een heel mooie vogel. De Pestvogel is een wintergast die niet iedere winter onze streken aandoet. Slechts als de winterse omstandigheden in Scandinavië en Rusland bizar zijn trekken ze in onze richting. Ook hier is het dan vaak koud bij noordoosten wind en in vroegere tijden leidde dit met regelmaat tot de pest. Zo heeft deze pracht zijn of haar naam verkregen. 

Bessen
Het leefgebied van de Pestvogels ligt in de naaldbossen met een ondergroei van bessen in het uiterste noorden van Zweden, Finland, Noorwegen en Rusland. Ze leven in de zomer van insecten en bessen en in de winter geven ze aan bessendragende struiken de voorkeur. Ze hebben wel een eigen keuze: een favoriet is de bes van de Cotoneaster, maar vele andere bessen dragende struiken staan ook op het menu. De bes van de Gelderse roos is keihard en geen vogel heeft daar trek in, behalve de Pestvogel die ze heel inslikt en met een maagspier kraakt. Zelfs een grote rozenbottel wordt heel ingeslikt en gekraakt.

Strenge vorst
Niet iedereen is blij met strenge vorst, maar voor de vogelaar is het zien van een Pestvogel een geweldig moment. Ik heb het in mijn rijke vogelleven gelukkig meerdere malen mogen waarnemen en fotograferen en kan dat nu delen met u, lezers van De Kop.

Alle bessensoorten gaan er in
Zelfs de rozenbottel vindt de Pestvogel lekker
Deze bessen gaan er in als koek