Mariët en Menno bakken oliebollen
Mariët en Menno bakken oliebollen Foto: Hilda Knol

Mariët en Menno bakken honderden oliebollen

Steenwijkerland

OSSENZIJL – Oliebollen bakken is een echte traditie voor Mariët en Menno. In hun schuur zijn ze hele Oudejaarsdag bezig om honderden oliebollen en appelflappen te bereiden voor familie, vrienden en dorpsgenoten.

Donderdagavond al zet Menno alles klaar in de schuur, zodat het bakken op Oudejaarsdag al om 8.30 uur kan beginnen. Uit een grote bak met deeg schept Mariët met een lepel bolletjes, die ze voorzichtig in de hete olie laat zakken. Als ze mooi bruin en krokant gebakken zijn, vist ze de oliebollen er weer uit en legt de baksels op roosters. Ondertussen zijn in de keuken Ellis en Xandra druk bezig met het schillen van appels voor de appelflappen.

Geheim recept
Tijdens het bakproces komen regelmatig mensen langs om de oudejaarslekkernijen te proeven en een zakje daarvan mee te nemen. “Verrukkelijk zijn ze,” complimenteert een buurman. Wat haar recept is wil Mariët niet zeggen. “Dat is het geheim van de bakker, maar ik gebruik geen meel van Koopmans,” zegt ze lachend. De Ossenzijlse vertelt dat ze al een jaar of veertien oliebollen bakt. “Mijn vader deed dat vroeger ook en toen hij overleed heb ik tegen mezelf gezegd: Laat ik het ook maar eens proberen.” Ze begon met enkele tientallen oliebollen voor familieleden, inmiddels bakt ze op 31 december tot 18.00 uur door en staat de teller aan het eind van de dag op zo’n 400 oliebollen en 200 appelflappen. En dan nog kunnen Mariët en Menno niet uitrusten. “Dan gaan we ze rondbrengen in het dorp, onder andere aan een paar alleenstaande oudere vrouwen, dan hebben zij ook nog een verzetje,” klinkt het.

Vriendin Ellis is in de keuken bezig met het snijden van appels voor de appelflappen
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 14 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 27 mrt, 20:26