Burgemeester Rob Bats probeert het carbidschieten zelf ook even uit
Burgemeester Rob Bats probeert het carbidschieten zelf ook even uit Foto: Angelica Braam

Burgemeester zoekt carbidschieters op: ‘Wij willen reuring’

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

SCHEERWOLDE – Op Oudejaarsdag zoekt burgemeester Rob Bats carbidschieters op in Scheerwolde. Hij brengt voor hen en de aanwezige toeschouwers gehoorbescherming mee.

Bennie Lugtmeijer (26) is vrijdagochtend samen met een paar maten carbid aan het schieten op het grasveldje aan de Brink. Als de burgemeester aan komt lopen, neemt hij de gehoorbescherming dankbaar in ontvangst. Met dat cadeautje haakt de gemeente aan bij de campagne Bewust Oplettende Carbid Knaller (BOCK), die door de Veiligheidsregio IJsselland wordt ondersteund. Met de slogan ‘Een echte BOCK heeft doppen op’ probeert zij carbidschieters en toeschouwers te stimuleren gehoorbescherming te dragen. Geen overbodige luxe blijkt even later als Danny demonstreert hoe het carbidschieten in zijn werk gaat. “Je legt het carbid in de melkbus en besprenkelt dat met een beetje water. Daarna sluit je de melkbus af met een bal en ontsteek je het carbid door dit kleine gaatje,” legt hij uit aan Bats. Die doet wijselijk een paar stappen achteruit als Lugtmeijer de gasbrander pakt. Het gevolg is een enorme ontploffing en een dreunende knal, waarbij de bal uit de bus schiet en twintig meter verderop op grasveldje landt. Als de kruitdampen weer wat zijn verdwenen trakteert Wilma van Drogen, beheerster van de Wielewaal, de carbidschieters en toeschouwers op een oliebol.

Zelf proberen

Lugtmeijer nodigt Bats uit om het carbidschieten ook zelf eens te proberen. Bij zijn poging schiet hij de bal maar een paar meter omhoog. De tweede poging is een voltreffer. De knal is tot in de wijde omgeving te horen en de bal schiet tientallen meters omhoog. De broers Jorik en Daniek Vaartjes kijken aandachtig toe. “Dat knallen vinden we gewoon leuk,” zeggen ze lachend. De tieners vertellen dat ze net van plan waren om zelf gehoorbescherming op te halen, toen de burgemeester arriveerde. Agent Marco Luigjes, die met de burgemeester is meegekomen kijkt tevreden toe. “Hiervoor heb ik in Kampen gewerkt, waar ze carbidschieten vanuit melkbussen met deksels, dat is gevaarlijker dan zoals ze het hier met een bal doen,” vertelt hij.

Stilte voor de storm

Voor Bats in Scheerwolde arriveert was hij trouwens ‘s ochtends al door Oldemarkt en Ossenzijl gereden. Net als in Scheerwolde had de gemeente hier locaties aangewezen om carbid af te schieten. In totaal mocht dat op 18 plekken in de gemeente. In Oldemarkt en Ossenzijl laten de carbidschieters zich niet horen of zien. “Waar zijn jullie, wij willen reuring,” verzucht Bats. In een optocht met vier auto’s rijdt hij dan samen met Luigjes, veiligheidsadviseur Hilda van der Walle, een fotograaf en een verslaggever, door naar Scheerwolde. Het regenachtige weer zijn volgens hen de oorzaak van de stilte voor de storm. Bats vertelt nog dat in Eibergen, waar hij opgroeide, ook wel carbidschieters actief waren, maar niet zoveel als in Steenwijkerland. “Toen ik hier burgemeester werd, heb ik dat wel gemerkt, zoals in Wanneperveen, waar in 2016 vanuit een rioolbuis in een auto carbid geschoten werd,” herinnert hij zich. Zij hielden zich niet aan de regels, waarna de gemeente ingreep. Na de workshop carbidschieten in Scheerwolde weet Bats nu uit eigen ervaring hoe je deze oude traditie veilig kunt laten voortleven.

Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Op 14 april gaat Aangepaste dienstregeling RRReis in Steenwijkerland 15 uur geleden
De selectie van Oranje Zwart in 2022
Voetbalvereniging Oranje Zwart viert 75 jarig jubileum Sport 27 mrt, 20:26